Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Just nu

”Vi ska göra det här tillsammans!”

– hon är Sveriges nya läsambassadör

NIOOSHA SHAMS är Sveriges nya läsambassadör. Tillsammans med tonåringar vill hon inspirera flerspråkiga ungdomar till att läsa och skriva på sitt modersmål. Här berättar hon om hur hon ser på sitt nya uppdrag och – vilka böcker som betytt mest för hennes egen läslust.

NIOOSHA SHAMS
Ålder: 26 år.
Bor: I Stockholm.
Yrke: Författare och kulturskribent.
Debutroman: Om det regnar i Ahvaz utkom 2020.
Aktuell: Nyligen utnämnd till läsambassadör av
Kulturrådet, ett uppdrag under två år, till och med september 2024.
ABF-minne: ”När jag bodde i Malmö brukade jag sitta i ABF-huset och jobba. De hade öppna kontorsplatser som man fick använda. Man kunde ha möten där och man fick ta kaffe och använda mikron, det var jättebra.”

För två år sedan kom hennes debutroman – Om det regnar i Ahvaz, en kärlekshistoria om några sökande ungdomar i Stockholm. I september i år fick Nioosha Shams tjänsten som ny läsambassadör av Kulturrådet. I uppdraget ingår framför allt att inspirera barn och unga till läsning och vara en läsande förebild.

Vad har läsningen betytt för dig?

– Jättemycket, jag läste väldigt mycket som barn och slutade aldrig med det. Det var ett sätt att lära mig det som skolan inte alltid lärde mig, att utmana mina egna idéer, och att kunna gå in i en fantasivärld när verkligheten blev för jobbig. Jag har vissa böcker som jag alltid återkommer till.

Kan du nämna några av de böckerna?

– Lille prinsen (av Antoine de Saint-Exupéry) lärde mig mycket om världen när jag var liten. Jag lyssnade på den som radioteater och läste den första gången när jag var nio år.

– En av de bästa böckerna jag har läst är Händelsehorisonten (av Balsam Karam). Det är en bok fylld av ljus och mörker, som ger en utopisk bild av hur ett kollektiv av kärlek och solidaritet hade kunnat se ut. När jag har skrivarworkshoppar med ungdomar brukar vi läsa utdrag ur den när vi pratar om utopi och dystopi.

Vad kommer du att fokusera på som ny läsambassadör?

– Jag kommer att fokusera på tonåringar som grupp och på modersmål och flerspråkighet bland ungdomar. Jag vill att ungdomarna själva ska vara delaktiga i processen och att vi ska göra det här tillsammans.

Har du hunnit forma några konkreta planer?

– Ja, först ska jag åka ut till olika skolor och prata med nior. Jag vill försöka kartlägga vad som är viktigt för dem för att de ska börja läsa mer. Jag vill också upprätta ett ungdomsråd som består av nio till tio ungdomar som går i nian och som ska jobba läsfrämjande tillsammans med mig. Jag planerar även att hålla skrivarworkshops och peppa ungdomar att skriva och läsa genom att använda sitt modersmål.

Flera rapporter visar att barns och ungas läsning minskar, vad tänker du om det?

– Det handlar nog mycket om att det finns annat som distraherar, det är inte lika prioriterat av tonåringar. Men också att vuxna har misslyckats med att få ungdomar att bli intresserade. Jag vill försöka nå vissa grupper som har svårare att hitta fram till läsningen.

Publicerad i nummer 4, 2022