Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Katrine Marcal

Fånge i selfien

Det handlar om vinkeln. Du måste hålla telefonen i 45 grader strax ovanför ögonlinjen. Sedan behöver du ljus. Skuggorna måste ligga på rätt sätt. Höj ögonbrynen, le som om du inte tar det hela på alltför stort allvar, sug in kinderna och pluta med läpparna. Att fotografera sig själv, med telefonen, är onekligen svårt. Men kan det vara konst?

Saatchi-galleriet i London ställer frågani en ny utställning. Självporträtt av Vincent van Gogh ställs ut tillsammans med så kallade ”selfies” av modellen Kim Kardashian. Mer än någon annan har hon fått personifiera den kultur där dagens 20-åringar beräknas ta 25 000 selfies innan de dör. Leende självporträtt tas av skolbarn på besök i Auschwitz, astronauter i rymden och dykare i havsdjupen. Minst 49 personer har dött sedan 2014 medan de försökte ta selfies. Det är svårt att fokusera på trafiken när du är så upptagen av dig själv.

Få ting hånas lika mycket. Samtidigtär några av konsthistoriens mest framstående verk onekligen självporträtt. Rembrandt producerade över hundra porträtt av sig själv. Och den helige Dunstan av Canterbury skapade för över tusen år sedan, inte en bild av Jesus, utan en bild av sig själv när han bad till Jesus. Sättet att tänka är inte nytt.

När den tidigare danska statsministern Helle Thorning-Schmidt höjde armen på Nelson Mandelas begravning för att ta en selfie av sig själv tillsammans med Barack Obama verkade hon i en lång tradition. Fursten från det lilla landet vill synas med furstarna från de stora länderna. Begravningar har i årtusenden varit forum för maktpolitiska positioneringar. Det ser bara värre ut när det görs med en iphone.

De som försvarar selfiekulturen pratar om att det är ett sätt att utforska sin egen digitala identitet. Som en visuell dagbok: så här såg jag ut efter gymmet, detta hade jag på mig på Nelson Mandelas begravning.

Det brukar också vara kvinnor som kritiseras hårdast. Det är vi som är mest självupptagna heter det. Samtidigt kräver samhället att en kvinna ska vara vacker. Offentligheten har ingen tolerans med fula kvinnor. Samtidigt får en kvinna inte vara medveten om sin egen skönhet. Kanske gör detta Kim Kardashian alldeles särskilt provokativ. Kvinnan ska vara underskön men omedveten.

Å andra sidan är sättet som unga kvinnor har internaliserat selfiekulturen onekligen oerhört problematisk. Att tänka på varje händelse: från julafton till danslektionen på torsdagar i termer av vilka bilder du ska ta av dig gör dig till en mannekäng i ditt eget liv. Inte en deltagare.

Någon beskrev selfies som självporträttets form av masturbation. Det går snabbt, du har kontroll och det ger tillfredsställelse. Du kan göra dig själv till bild och få bekräftelse omedelbart. Konstens självporträtt gör något annat. De säger något mer. Genom att måla sig själv lyckas Vincent van Gogh visa oss något om oss själva. Om alla människor. Tala till något större. Att skildra jaget för att hjälpa oss ut ur jaget. Selfien däremot, den håller oss fångna.