Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Katrine Marcal

Mys som i Danmark

Jag var i min lokala bokhandel här i London och letade efter en bok om bebismat. Det var då jag stötte på den. Den nya livsstilstrenden. Bland restenav föräldraböckerna stod nämligen: The danish way of parenting, en bok av Jessica Alexander och Iben Sandahl. Efter att ha bläddrat lite insåg jag att det var en skrift som skulle lära brittiska föräldrar att bli mer som danska.

Idén att föräldraskap på något sätt är enklare i andra kulturer, har länge sålt böcker. Visst är det en attraktiv tanke? Ja, för ossär det svårt, men i andra länder finns en nedärvd visdom. Som: Franska barn kastar inte mat av Pamela Drucker-man. Eller alla skrifter som bygger på hur olika ursprungsbefolkningar bär sina barn i selar, sover med dem i sängen, eller ger dem föda som de själva först har tuggat i munnen.

Gör vi bara som dem kommer allt bli bra och alla klä på sig utan bråk.

Franska barn kastar inte mat handlade om vikten av att sätta gränser och inte ge upp sitt vuxna liv för småbarnsårens kladd. Danskt föräldraskap handlar om lek, att lära barnen empati samt att undvika ultimatum och hot. Boken lovar att ”hjälpa alla sorters föräldrar att uppfostra de lyckligaste och mest välanpassade barnen i världen”. Danskarna är ju som bekant världens lyckligaste folk enligt studie efter studie och Jessica Alexander och Iben Sandahl menar att detta beror på att föräldrar i Danmark gör revolutionerande ting som ”svarar ärligt” när deras barn ställer en fråga. Efter att ha läst boken inser jag att danskt föräldraskap är ett enda mysigt legobygge av tända ljus, varma hemstickade strumpor och skandinavisk solidaritet.

Några dagar senare inser jag dock att detta inte alls bara gäller barnuppfostran. Jag ögnar de brittiska bokförlagens höstkataloger och begriper att just det danska är den kanske tydligaste trenden av alla inom det som kallas för ”livsstilsböcker”.

Om det är ett ord som britterna kommer att lära sig i vinter så är det ”hygge”. Detta oöversättbara danska ord för mys, gemenskap och härliga stunder är nämligen det nya svarta. The little book of Hygge, How to Hygge och The art of Hygge, i höst kommer bokhandlarna i Storbritannien kunna stapla dessa titlar. Det finns förstås liknande koncept i tyskan och holländskan, men ”gemütlichkeit” och ”gezelligheid” gör sig inte lika bra på bokomslag. Dessutom är hygge en större grej för danskarna, enligt Meik Wiking som har skrivit The little book of Hygge. ”Hygge” är för danskarna vad ”freedom” är för amerikanerna hävdar han rentav. Idén på vilken nationen är grundad.

I The Guardian uttalar sig en expert på livsstilsböcker och förklarar att den danska trenden i själva verket är en motreaktion. De senaste åren har allt kretsat kring råa grönsaker, gröna smoothies och att fasta två dagar av fem. ”Hygge” är motsatsen. Det handlar om att njuta av de små tingen: varma stickade sockor, choklad med vispgrädde, att sitta med familjen framförden öppna spisen och att helt enkelt vara tillsammans. Inte sitta var och en framför varsin ipad i varsitt rum.

Jag väntar nu bara på att få se en bok om ”The Swedish art of fredagsmys”. Det är definitivt en idé för Fredrik Reinfeldts vidare författarskap.