Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Katrine Marcal

Svärd och bestick

Dueller har förekommit tidigare i brittisk politik. Dock inte på senare år. Så det märkligaste som inträffade under den dramatiska brittiska valrörelsen i år var nog den polske prinsen som utmanade den engelske högerpopulisten på duell. I Hyde Park.

Hållande sin fars polska kavallerisvärd från andra världskriget levererade Yanek Zlinski sin utmaning via Youtube. Prinsen meddelade att han hade tröttnat på attityderna mot polacker i Storbritannien. Framför allt hur den framgångsrike högerpopulisten Nigel Farage och hans parti Ukip, skyller varje brittiskt samhällsproblem på den stora invandringen från Centraleuropa. ”Låt oss lösa detta som en polsk aristokrat och en engelsk gentleman skulle ha löst det på hela 1700-talet” meddelar prinsen.

Det var helt enkelt ännu ett märkligt ögonblick i de polsk-brittiska relationerna.

Nu i maj har det inte bara varit val i Storbritannien. Det har även varit 70 år sedan andra världskriget tog slut i Europa. När Storbritannien förklarade Tyskland krig den 3 september 1939 gjorde man det för att Tyskland hade invaderat Polen. Och Storbritannien hade garanterat Polen sitt stöd. När först Polen och sedan Frankrike besegrades tog sig många polska soldater till Storbritannien för att kunna fortsätta slåss mot Nazityskland. Min farfar var en av dem. Han var faktiskt också kavalleriofficer, dock brukar jag inte utkämpa dueller med hans svärd.

I dag hör man polska i princip varje dag i London. Innan Polen gick med i EU 2004 fanns det bara runt 100 000 polacker i Storbritannien. I dag är det fem gånger fler. Tror man. Folkbokföring är inte britternas starkaste gren.

När ”invandringsfrågan” diskuteras i Storbritannien handlar det inte om muslimer eller flyktingar, som det gör i Sverige, utan det handlar om arbetskraftsinvandring. Det är onekligen intressant hur Europas olika främlingsfientliga populister fokuserar på olika grupper. Våra sverigedemokrater borde teoretiskt inte ha så stora problem med vita, ljushåriga polacker som kommer för att arbeta. Men det är detta som får brittiska Ukip att se rött.

Nigel Farage verkar i sin tur i alla fall i teorin vara beredd att låta Storbritannien ta emot fler av de utomeuropeiska flyktingar som Sverigedemokraterna tycker är så problematiska. I den stora partiledardebatten innan valet stod den brittiske högerpopulisten och meddelade att Storbritannien borde öppna sig för att ta emot fler flyende från Syrien. EU-migranter, däremot, det var en annan femma. De uppfattas ta brittiska jobb och oordningen på den brittiska arbetsmarknaden har gjort att de lägsta lönerna har pressats ner. Nigel Farage skyller allt och lite till på dessa migranter, bland annat de episka trafikstockningarna utanför London.

Det var detta som fick den polske prinsen att ta till Youtube. Han fick nog. Kanske var det inte så konstigt att episoden gav många britter plötsligt varma känslor för de kritiserade polackerna. Genom att ta till sin fars svärd hänvisade Yanek Zlinski till andra världskriget. Till de långa och nära relationer som Storbritannien och Polen har. Dessutom är han prins. Storbritannien är trots allt ett land där klass trumfar det mesta.

Som konservativa engelsmän ibland uttrycker saken: ”Vi bryr oss inte om var du kommer ifrån, vi bryr oss om hur du håller dina bestick.” Eller i detta fall – ditt svärd.