Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Kulturland

Pakistan

– världens bäst bevarade hemlighet

I Pakistan tas nu allt mindre hänsyn till islamister som försökt stoppa allt från bokmässor till drakflygning. Journalisten RINA SAEED KHAN skriver om sitt ofta baktalade hemland Pakistan.

Förstagångsbesökare till Pakistan beskriver landet som ”världens bäst bevarade hemlighet”: de varierande landskapen – från gyllene stränder vid kusten till glaciärtäckta berg i norr – människors varma gästfrihet och de historiska rötterna. Här finns också Induskulturen, en av världens äldsta civilisationer. I Mohenjodaro i Sindhprovinsen finns resterna av en av världens äldsta städer bevarade.

Ja, Pakistan är en överraskning för många som främst förknippar landet med en negativ mediebild av en väldigt fattig och väldigt farlig plats. Men den pakistanska armén har kämpat hårt mot de militanta islamisterna och nu när situationen ånyo är mer stabil blomstrar kulturen och konsten i landet igen. I år har redan två stora litteraturfestivaler anordnats i Lahore och Karachi. Eftersom allt är gratis kom tusentals människor från samhällets alla skikt för att lyssna på författare, musikkonserter och se teaterföreställningar.

Ett gammalt ordspråk säger att den som inte har sett Lahore inte har levat. Den 2000 år gamla staden är Pakistans inofficiella kulturhuvudstad. Utöver litteraturfestivalen anordnades i mars för första gången en konstbiennal. Ungefär 2,5 miljoner människor kom för att titta på konst av mer än 50 konstnärer från en rad olika länder. Konstinstallationerna visades på sju kulturella och historiska platser i staden, bland annat fortet i Lahore, kejsare Mughals gamla hamam och Lahoremuseet som britterna byggde. Målet är att under kommande år göra delar av Lahore till ett ”levande konstgalleri”.

Mer än 60 procent av de totalt 200 miljoner pakistanierna är under 30 år och besökarna vid de stora kultureventen är till stor del unga. För många av dem utgör festivalerna ett tillfälle att äntligen andas frisk luft igen, efter en tid av kulturell stagnation. Den 100-åriga och mycket populära drakflygarfestivalen i Lahore förbjöds till exempel för 11 år sedan av regeringen – officiellt för att snörena skulle kunna skada besökarna. Många misstänker dock att det snarare var kopplat till att religiösa lobbyister anser festivalen ”oislamsk”.

För majoriteten unga pakistanier är dock vägen framåt snarare ett modernt och tolerant samhälle. Och vad är väl ett bättre steg i den riktningen än festivaler som firar landets kulturella rikedom?


Rina Saeed Khans pakistanska val


Läs!

A case of exploding mangoes av Mohammed Hanif. En prisbelönt roman om flygplanskraschen då den pakistanske diktatorn Zia-ul-Haq dog.

In other rooms, other wonders av Daniyal Mueenuddin. En novellsamling om klass, kultur, makt och drömmar i Pakistan.

The wandering falcon av Jamil Ahmad. Noveller om hårda livsvillkor och osynliga regler i Pakistans gränsregioner.


Se!

Motorcycle girl (2018, spelfilm). En originell film baserad på en sann historia om en ung tjej som reser genom Pakistans bergsområden på en motorcykel för att uppfylla sin pappas dröm.

Cake (2018, spelfilm). Banbrytande feministisk film om en kvinna som tar hand om sina åldrande föräldrar och sedan får sällskap av sin syster när deras hälsa blir allt sämre.

Baaghi (2017, tv-serie). Inspirerad av den sanna historien om Qandeel Baloch, den glamorösa sociala medier-stjärnan som mördades av sin bror. En av de mest sedda tv-serierna i Pakistan.


Lyssna!

Coke Studio, season 10. Den senaste samlingen av studioinspelad musik av musiker där influenser från traditionell klassisk, sufi- och bhangramusik kombineras med rock och pop.

Nusrat Fateh Ali Khan. En världsberömd sångare i qawwali, sufiernas gudshängivna musik. Har ett enastående röstspann och anses som en av de bästa röster som någonsin spelats in.

Abida Parveen. Hon kallas ”drottningen av sufimusik” och sjunger på såväl urdu, sindhi, punjab och saraiki med hes röst som också uppskattas mycket i Indien.

Publicerad i nummer 3, 2018

Fler länder som tidningen Fönstret tagit kulturtempen på: