Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Kulturland

Ungern

– kultur under politiskt tryck, igen

Journalisten JOAKIM MEDIN har gjort många reportageresor till Ungern och skrivit boken Orbánistan om Viktor Orbáns förvandling från demokratisk frihetskämpe till auktoritär högerpopulist. Här skriver han om hur Ungerns kulturutövare återigen utsätts för politisk påverkan, som påminner om åren under kommunistiskt styre.

En av mina favoritplatser i Budapest är en 55 hektar stor begravningsplats i östra delen av den ungerska huvudstaden som heter Kerepesi. Den anlades i mitten av 1800-talet och är viloplats för många av gamla tiders ungerska kulturprofiler. Kerepesi skadades under andra världskriget och tilläts sedan förfalla av de kommunistiska makthavarna, som politiserade Ungerns kulturliv för att förkasta arvet från borgerligheten.

I dag kan besökare vandra bland allt från sovjetiska krigsgravar till pampiga mausoleer och statyer från dubbelmonarkin Österrike-Ungerns glansdagar. Här är bedårande vackert under alla fyra årstider. Kerepesi vittnar om de krig, trauman och geografiska läge mellan väst och öst, som har präglat Ungerns blodiga historia. Uttolkningen av denna historia är också något som starkt påverkar dagens samhälle.

Sedan den auktoritära och högerpopulistiska Orbánregeringen kom till makten 2010 har kulturlivet politiserats på nytt. Regeringen är värdekonservativ och har medvetet styrt landet in i det pågående kulturkriget. Man har avtäckt ett flertal nya monument och museer som kritiseras för historierevisionism. Kulturchefer med ”värdefrämmande” åsikter har bytts ut mot personer som i stället inympar nationalism i kulturlivet.

Kulturgrupper som avviker från den ”rätta linjen” har fått allt svårare att kvalificera sig för statliga bidrag. Öppna angrepp förekommer också, som när en kampanj av regeringslojala medier 2018 framgångsrikt fick statsoperan att ställa in föreställningar av musikalen Billy Elliot. Det var ”homosexuell propaganda”, hette det. Det är inte undra på att Sverigedemokraternas ledning ser Ungern som ett stort föregångsland inom kulturpolitiken.

Men fortfarande finns det många ungrare och ett rikt kulturutbud som vänder sig emot denna reaktionära avsmalning. Ungern har ett flertal fria musikfestivaler, varav Szigetfestivalen är den mest kända. Vandra fram längs gatorna i valfri större ungersk stad och du hittar en liberal kafékultur med gamla anor. Och besök gärna den ungerska huvudstaden Budapests åttonde distrikt Józsefváros och de båda alternativa kulturcentren Gólya och Auróra, där såväl judisk som romsk musik framförs.


Joakim Medins ungerska val

Läs!

The Hungarians: A thousand years of victory in defeat av Paul Lendvai (2003). Om hur viktigt det är att förstå historien, för att förstå nutida mentaliteter och politik.

Under the frog av Tibor Fischer (1992). Svart komedi om att vara ung och växa upp i 1940- och 1950-talets Ungern, och drömma om att vara någon annanstans.

Ágnes Heller. Judinna, Förintelseöverlevare, marxist, filosofiprofessor, föreläsare och författare. En av de sista stora intellektuella personligheterna, som avled 90 år gammal 2019.


Se!

Hungary 2018 av Eszter Hajdú (2018). Dokumentär som lyckas fånga den politiska utvecklingen i landet, här inför det senaste parlamentsvalet.

The citizen av Roland Vranik (2016). Flyktingen Wilson kämpar för att bli ungersk medborgare och inleder en kärlekshistoria med den ungerska läraren Mari som ska hjälpa honom klara testet. Nutidspolitik i spelfilm.

The witness av Péter Bacsó (1969). Komisk kultfilm om systembrister i den kommunistiska enpartistaten. Fastnade i censuren och fick visas först tio år efter att den blivit klar.


Lyssna!

Animal Cannibals. En av Ungerns första hiphopgrupper, som i sin bästa låt Yozsefváros rappar om misär i Budapests mest ekonomiskt eftersatta områden.

• Kárpátia. Högerradikal nationalistrock. Uselt i mina öron, men ändå viktig för att förstå samhällets politiska underströmmar och hat.

Ferenc Liszt. För att jag alltid bor på samma hotell i Budapest, där det går att höra repetitionerna från Liszts musikakademi tvärs över gatan. Underbart.

Publicerad i nummer 1, 2020

Fler länder som tidningen Fönstret tagit kulturtempen på: