Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Kulturredaktören

”De har slagit sönder vår demokrati”

Om deckarförfattaren Stieg Larsson hade levat hade han kunnat hitta på den story som brittiska journalisten Carole Cadwalladr grävde fram i våras, tillsammans med kolleger på New York Times. En reporter som just fyllt 49 och varje dag cyklar till The Guardians redaktion vid King’s Cross hade blivit en perfekt äldre version av Lisbeth Salander. Berättelsen hade kunnat börja med hur en self-made dollarmiljadär som heter Robert Mercer köper ett it-företag till sin kompis, den amerikanska alt-right-högerns guru Steve Bannon. Ett företag som dittills på uppdrag av brittiska militären utvecklat informationsteknologiska vapen för att på nätet identifiera och påverka personer som är benägna att gå på IS-propaganda. Som pendang till Lisbeth Salanders iögonfallande tatueringar hade Stieg Larsson kunnat låta företagets unge forskningschef Chris Wylie färga håret rosa strax innan han inser hur nye vice vd:n, han som presenterar sig som ”Steve from America” (läs mer om Chris Wylie på sid 30) tänker använda de algoritmer som han och hans medarbetare har skapat för att förhindra terrorattacker mot England. Nämligen att i stället för att hitta potentiella terrorister identifiera amerikanska och brittiska väljare som är benägna att gå på högerpopulistiska konspirationsteorier. Och sedan fylla deras Facebookflöden med hitte-på-nyheter designade att göra dem ännu räddare, ännu argare och ännu mer benägna att rösta för brexit eller för Donald Trump.

– They’ve broken our democracy, som Carole Cadwalladr sa på Sveriges Radios seminarium i Almedalen i somras.

Hon var nyss tillbaka i Sverige, för att ta emot årets Stieg Larsson-pris. Stieg Larsson hade gillat Chris Wylie, som sa upp sig och berättade allt för The Guardian. Tack vare honom vet vi att amerikanerna valde en högerpopulist till president och att britterna röstade för att lämna EU med lite hjälp av ”Steve from America.”

SE! Mannen som lekte med elden, dokumentär om Stieg Larssons kartläggning av svenska nazister och andra högerextremister.

Publicerad i nummer 4, 2018