Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Kulturredaktören

Feel good- och feel bad-rullar

När filmen är slut sitter jag förstummad i soffan och önskar att vi just sett en helt och hållet påhittad dystopi. Att berättelsen om lögnerna och fusket i den brittiska folkomröstningen om EU inte alls är baserad på en sann historia. Att det visst inte finns en amerikansk miljardär som inte bara skänkt miljoner till brexitkampanjen – utan även till Donald Trump.

Men tyvärr så finns Robert Mercer och de andra karaktärerna i HBO-filmen The uncivil war på riktigt. Benedict Cumberbatch briljerar i rollen som chefsstrategen som sitter i en städskrubb och skräddarsyr manipulativa politiska reklambudskap.

När jag googlat Robert Mercer och läst Jane Mayers reportage om honom i The New Yorker får jag svårt att sova på riktigt. Mercer är en introvert dataingenjör som bland annat utvecklat tekniken som Google translate bygger på, innan han lämnade IBM och blev rik på att i stället applicera algoritmer på finansmarknaden. En libertarian som tycker att fattiga har sig själva att skylla och som tar konspirationsteorier om Hillary Clinton på allvar. Det är med pengar från bland andra Robert Mercer som först den högerextrema nyhetssajten Beritbart News och nu även USAs president torgför åsikter som att journalister är det amerikanska folkets fiende och att nynazister kan jämställas med de som demonstrerar mot dem.

Sedan USAs högsta domstol 2010 avskaffade begränsningar för bidrag till politiska kampanjer är Robert Mercer en av de superrika som har fått stort inflytande. Hans dotter Rebekah Mercer har tagit över hans ägande i Breitbart och satt med i den grupp som hjälpte Trump att utse sina ministrar.

Vill du veta mer, läs Jane Mayers böcker Dark money och Election night 2016.

Själv vill jag ha tips på en riktig feel good-rulle om hur tron på alla människors lika värde övervinner alla hinder. Helst en baserad på en sann historia.

Publicerad i nummer 1, 2019