Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Kulturredaktören

Inspiration åt alla!

I nästan varje nummer av Fönstret gör jag ett reportage under vinjetten Inspiration. Jag intervjuar tre personer som ägnar sin fritid åt något som har en gemensam nämnare – typ att lära sig ett främmande språk eller bemästra ett gammaldags konsthantverk.

Till exempel så har jag intervjuat personer som på olika sätt försöker göra världen bättre – efter jobbet. En av dem var aktiv i Amnesty, en hade varit valobservatör i Moldavien och den tredje jobbade som frivillig på en klinik för papperslösa.

Nästan varje gång blir jag överraskad över hur otroligt gärna intervjupersonerna pratar om sitt intresse med mig, en främling. Det är som att tycka på en knapp, jag tror att de känner sig sedda.

Skulle jag våga mig inpå vett och etikett-experten Magdalena Ribbings tassemarker och komma med ett tips om hur du får till en konversation med någon du inte känner är det att fråga om hens fritidsintresse. Det säger så mycket mer om vilka vi är som människor, än frågor om vad vi jobbar med, var vi bor eller vilket land vi är födda i. Utan vetenskapliga belägg vågar jag påstå att ett meningsfullt och roligt fritidsintresse förlänger livet – och suddar ut skillnader mellan folk och folk, mellan vi och dom.

För snart ett år sedan intervjuade jag tre personer som engagerat sig för nyanlända flyktingar. En av dem berättade att det ofta är en gemensam passion för exempelvis fotboll eller musik som blir mångas väg in i det svenska samhället.

Så, vad brinner du för? Vad drömmer du om att lära dig? Utmärkta frågor att ställa – till främlingar, vänner och till dig själv.