New York Times
hyllar vår folkbildning
AV Maria Ullsten
När antalet döda av covid-19 i New York passerar 10000 känns det helt osannolikt att jag så nyss var där. Att yngsta dottern Malin och jag för mindre än tre månader satt på en Broadwayteater och såg förra presidenten Barach Obamas favoritmusikal Hamilton. Och att vi direkt efter föreställningen utan att tveka handhälsade på Rebecca Saletan, som nyss fyllda 60 engagerat sig politiskt för första gången i sitt liv. (Läs reportaget om hennes och andra nyblivna gräsrötters kamp mot nuvarande presidenten Donald Trump på sid 30.)
Kort före det att New York och resten av världen kreverade i coronakris publicerade New York Times en artikel med rubriken ”This is how Scandinavia got great” – så blev Skandinavien fantastiskt. Och svaret är – ta da – folkbildningen! Kolumnisten David Brooks skrev att den skandinaviska inställningen till det livslånga lärandet och insikten att bildning är något annat än utbildning som den kanske främsta orsaken till att vårt hörn av världen är unikt – unikt jämlikt, unikt jämställt och med en globalt unik tillit till såväl folkhälsomyndighet som till medmänniskor.
Jag gissar att just folkbildningen också spelat en avgörande roll i att den brittiska tidningen The Guardian i en rubrik för ett par veckor svarade ”tillit mellan stat och medborgare” på frågan om hur den svenska smittstopparstrategin (att till exempel inte stänga skolor) kan skilja sig så markant från de flesta andra länder.
Kanske tar det år innan vi vet vilket sätt som visade sig mest effektivt – alla andras förbud eller Anders Tegnells rekommendationer. Oavsett – tänk om all världens statsepidemiologer efter pandemin kunde samlas i Z-salen i det blå ABF-huset i Stockholm för att lära av varandra. Som på vilken studiecirkel som helst. Med lite folkbildning kunde hela världen bli än mer fantastisk.
Publicerad i nummer 2, 2020