Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Kulturredaktören

Skyll inte på ålderdomen!

Att sträva efter evig ungdom är inget förbehållet vår tid. Det gjorde romarna också, vilket var fånigt, tyckte Cicero. ”Var din ålder!”, sa han, även om han uttryckte sig på latin. Känn glädje över er ålder.

Blir han bönhörd? Just nu går en åldringsvåg genom mediernba. Pilska 70-åringar uppvaktar varandra i SVT, och på UR diskuterar pensionärer som tävlar i vitalitet.

Själv hann den frispråkige advokaten Cicero aldrig bli gammal eller gaggig, för han mördades vid 63 års ålder av kejsaren. Men innan han dog skrev han en liten rolig bok med titeln Om ålderdomen.

Vi liknar romarna. De var också rädda för att åldras. De rika tillbringade hela dagen på badhuset, där de gymmade, slimmade, simmade och målade rosor på kinderna. Smink var en stor produkt i det gamla Rom, för både män och kvinnor. Men rouget var farligt, det innehöll arsenik.

Man behöver inte kleta färg på en rynkig ros, tröstade Cicero. Ålderdomen är bättre än sitt rykte, tyckte han också. Visst blir kroppen skröplig och minnet sämre, men: ”Jag har aldrig hört talas om att någon gammal man har glömt var han gömt sina pengar!” Och att gamlingar blir sura och snåla är för övrigt karaktärens fel, inte ålderdomens. Är man ogin och dum som ung, blir man det som gammal också.

Visst är det sant att ålderdomen utestänger människan från njutningar, men Cicero påminner om att ”naturen inte har gett människan något värre gissel än kroppens lust vars begär eggar en att ta, utan eftertanke och besinning”. Slocknade drifter ska man inte sörja i onödan! Där drar han samma slutsats som Hjalmar Söderberg: ”Det är skönt att bli gammal, att vara ung är för jävligt.”

Musklerna slappnar fortare än intellektet, påminde Cicero, och menade att äldres erfarenheter bättre borde tas till vara av samhället. Det har han rätt i. Vad hade han sagt om vår tid, där 43-åringar har blivit för gamla för arbetsmarknaden? Och detta i en tid när alla politiker tycker att vi borde jobba till minst 70, allihop! Kan det kallas utveckling?

Vad hade Cicero sagt till dagens yngre äldre? Vi som både kräver evig ungdom och tidig pension. Först måste ni uppfylla samhällskontraktet, säger han strängt. Om ungdomarna inte tror att de kan få en god ålderdom själva, så kommer de inte att vara så generösa mot de äldre. Vi står ju på tröskeln till en åldringsexplosion, vilket borde stämma till ödmjukhet.

Alla orkar inte jobba till 70, det är sant. Men fler måste göra det om pensionsekvationen ska gå ihop. Och även pensionärer kan bidra till samhällsutvecklingen och demokratin! Åldersdiskrimineringen och generationssegregeringen i Sverige är ett problem, både politiskt och personligt.

Sist och sant är att ålderdomen närmar oss döden. Cicero backade inte från tanken. Evigt liv var inget för honom, utan åldringen bör tänka: ”Jag går från livet som från ett gästrum, inte som från mitt hem. Naturen har gett oss ett tillfälligt logi att vistas i, inte att bo i.”

Publicerad i nummer 1, 2023