Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Kulturredaktören

Ta tåget till kontinenten!

Om du liksom jag redan har firat din 50-årsdag är du också tillräckligt gammal att minnas hur det var förr i tiden. När ingen visste att växthuseffekten fanns – men flygpriserna gjorde det till en självklarhet att ta tåget till Paris. Nu är det länge sedan flyget blev överlägset billigast för den som vill möta våren i Jardin du Luxembourg.

Det tänker jag på när jag läser en notis om att smältande isberg hotar rubba saltbalansen i Atlanten. Det kan göra Golfströmmen varmare och leda till att den globala uppvärmningen för Sveriges del skulle kunna betyda mer kyla och mer regn – om nu någon hade hoppats på motsatsen.

Att det är billigare att flyga än att åka tåg till Paris är ungefär lika tokigt som att Sara Danius tvingades avgå som ständig sekreterare för Svenska akademien. Men där den som vill backa Sara får nöja sig med en symbolisk knytblus, kan den som vill protestera mot lågprisflyget göra något, på riktigt. Det går fortfarande att ta tåget till kontinenten, även om det blivit krångligare att boka biljetter. Det finns fortfarande tågluffarkort, och den som har barn eller barnbarn under 12 får ta med sig två stycken gratis hela vägen till Medelhavet.

Faktum är att ju närmare sommaren vi kommer, ju fler så kallade influencers vittnar om planer på att börja semestern på nattåget från Lund till Berlin. Med resfebrig glöd redogör dessa nyförälskade tågentusiaster för planer på att stanna till, hoppa av och utforska en stad på väg till en annan.

Men kanske allra mest verkar det vara själva långsamheten som lockar. Att få sitta still och glo på ett förbipasserande landskap hela vägen till den stadskärna man är på väg till. Resa som man gjorde förr i tiden, när ingen visste att växthuseffekten redan börjat påverka vårt ömtåliga klimat.

Publicerad i nummer 2, 2018