Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Ledarskap

Återvändarna

Vad är det som gör att deltagare återvänder år ut och år in till samma cirkelledare? Vad är hemligheten? Karisma? Fängslande berättare? Beläst och kunnig? Jodå, säkert, men jag tror det är mer komplext än så.

Minns hur jag tog del av en forskning kring världens mest framgångsrika företagsledare. Det slog mig att det inte handlade om det som man lätt kan tro. Det var inte de där stora personligheterna som var framgångsfaktorn. Svaret fanns i det lilla, i att alltid vara väldigt närvarande, enkelt kunna förklara, vara uthållig och rättvis.

Jag har sett liknande resultat i andra forskningsprojekt. I synnerhet har allt som handlat om det kontrollerande ledarskapet varit en förlorande strategi. Det där att vara otydlig, men ändå bestämma, peka med hela handen. Jag skyr alltmer det rigida i vilken form det än kommer. Rädsla och rigiditet är mina fiender. Jämför med det utvecklande ledarskapet där omtanke och flexibilitet står i centrum. Inspirera, mer än domdera. Få ihop tanke och känsla, ord och handling.

Ser plötsligt framför mig en cirkelledare i Gävle, som jag hoppas fortfarande leder skrivarcirklar. Han var så besjälad. Beläst, säkert.

Men än viktigare, han var där! Lyssnande, närvarande. Han fick deltagarna att blomma och verkligen våga skriva ärligt om sina liv. Berätta och delge varandra under hans varma uppmuntran. Det är klart att de kom tillbaka, termin efter termin.

Vi dras mot känslan, här kan jag växa, här händer det något med mig. Det är hårdvalutan. Att få vara delaktig, engagerad och i mötet med andra bli bekräftad och upptäcka nytt. I sig själv, i andra, i sin samtid. Känna egenmakt. Vem vill inte vara i det? Bli en aktör i sitt eget liv, ta ansvar, vara positiv, kämpa och våga se möjligheter.

Jag vill följa den transformativa ledaren som genom att själv vara ett föredöme hjälper mig framåt. Det hållbara ledarskapet är ett ödmjukt ledarskap som är självreflekterande, men också förmår sätta gränser.

Så, du ledare som drar till dig många återvändande deltagare i cirkel efter cirkel – grattis! Men tänk på att ta ledigt då och då, så håller du längre! Vi behöver pauser för att orka brinna.

Publicerad i nummer 1, 2022