Besegra din rädsla!
AV LOTTA HELLMAN
Det enda beständiga är förändringen, sa den grekiske filosofen Herakleitos redan 500 år före Kristus.
Man kan tycka vad man vill om det, men det är ett faktum utanför vår kontroll.
Jag känner precis just nu en växande irritation över att en ny uppdatering i Wordprogrammet har flyttat på formatmallarna som jag tidigare med lätthet använt. Varför? Hela tiden detta lära nytt.
Jag tillåter en sekund av irriterande meningslöshet svepa förbi.
Samtidigt finns inget mer tillfredsställande än känslan av att vara i utveckling. Trots allt. Bildningens epicentrum.
Så hur gör man då som ledare för att motivera deltagarna att trotsa rädslan och möta det nya. Jag tror verkligen att livet går ut på att besegra rädslor. Det är när vi blir rädda som all utveckling stoppas. Inget gott kommer ur det tillståndet.
Fyra insikter, fyra steg har jag lärt och haft nytta av:
• Var krass. Se verkligheten som den är. Den nya uppdateringen på min dator eller mobil är här. Jag behärskar den inte. Andra kan. Inte jag. Det är inte bra för mig. Det hindrar mig från färdigheter jag tidigare hade.
• Dela upp upplevelsen i det jag har makt över och det jag inte kan styra. Jag kan ha många åsikter om dataoptimering, men att förbanna det nya operativsystemet hjälper föga. Däremot kan jag välja att vara nyfiken, hellre än att bli rädd för min tillfälligt upplevda oförmåga att klara en förändring.
• Släppa ältandet och det jag inte kan kontrollera. Det gäller att lägga energin rätt och i stället fokusera på att lära. Vara metodisk, dela upp lärandet i små portioner, delmål.
• Att närma sig en förändring som ny teknik går ofta från att förbanna datorn, därefter vilja fly, sen bli paralyserad, tills rädslan lägger sig och man kan börja fokusera på det som verkligen ger nåt: att tillägna sig ny kunskap.
En processmedveten cirkelledare kan guida, inte bara sig själv, utan också deltagarna genom dessa fyra moment.
Och det är klart att det inte bara handlar om ny teknik, utan livet i stort. Som alltid när det gäller bildning och studier.
Publicerad i nummer 4, 2019