Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Ledarskap

Munnen talar från hjärtat

ABF fyller 100 år och huvudstaden fylls av intressanta seminarier och föreläsningar.
Jag har ett mantra genom år av cirkellederi, det spelar ingen roll om jag deltar eller leder, men det måste mynna ut i – vad har jag lärt, vad har vi lärt?
Att ständigt bära på och använda det där speciella förstoringsglaset. Tvinga sig själv till reflektion.
Men det är inte alltid som kunskapen finns i det som sägs. Ofta ligger den i det som inte sägs. Det du är ropar så högt, att jag inte hör vad du säger.
Några ögonblicksbilder från hundraårs-jubiléet:
Samtalsledaren säger att han ser sitt uppdrag som att vara tyst och låta andra prata. Men som kort därefter tar över hela diskussionen.
Föreläsaren som förespråkar enkelhet, som säger att hon vill skala bort oväsentligheter – men som själv använder ett fördunklande språk. Tycker mig ha upplevt detta förr.
Genom sig själv ser man andra. Det är när man irriterar sig på den där deltagaren som pratar hela tiden eller upprepar sig eller tar för mycket plats eller inte begriper eller ...
Listan kan göras lång och risken för projicering är uppenbar.
För många ledare lider själva av åkomman att dominera samtal, upprepa sig, inte alltid förstå och lyssna.
Projicering är det fina ordet för när vi tillskriver någon annan våra egna svagheter, för att försvara vår egen självbild. Enligt Sigmund Freud är det en försvarsmekanism, något vi gör för att förminska våra egna tillkortakommanden.
Är man den som ofta avbryter andra, så är det lätt att se just den svagheten hos andra – och på så sätt rentvå sig själv.
Detta syns ofta även i politiska sammanhang.
De besuttna som ylar mest över samhällets bidragstagare, är ofta de som gör de mest kraftfulla skatteavdragen med avsikten att behålla mest pengar i egen ficka.
Varav hjärtat är fullt, därom talar munnen.
Så sluts tankegången och jag undrar:
Vilka av mina egna svagheter är det jag lägger över på andra?
Det är något att grubbla över när studielokalen fylls med nyfikna deltagare och kanske finns där någon jag tycker pratar för mycket .