Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Ledarskap

Tuffa ledare för tuffa tider

Tonläget hårdnar. I pandemins fotspår kommer sorg över de döda och ekonomiska kriser. Men också viljan att hjälpa till och hjälpas åt. Ändå, alla nivåer av ledarskap kommer att prövas.

Jag tänker ofta på ledare som arbetar för att se alla, finnas där, inspirera och peppa. Men vem ser ledaren?

Det är en utsatt position, med ett omedelbart kvitto på resultatet. Antingen kommer deltagarna tillbaka, eller inte. Rätt tuff feedback. Kanske kommer nu privatekonomin att avgöra fortsatt eller nytt påbörjat cirkeldeltagande. Och för många cirkelledare blir därmed arvodet mindre, eller uteblir helt.

Ändå är det folkbildningens förutsättning att där står någon och leder, någon som orkar vara eldsjäl. Denna någon som ska möta andra människor med deras bekymmer, farhågor och förhoppningar. Nu mer än någonsin krävs cirkelledare med tro på framtid och möjligheter. Må du orka. Må du bli sedd.

Jag hoppas att du blir lika delaktig i verksamheten, på samma sätt som du jobbar för att dina deltagare ska bli det i din cirkel. Att du blir uppmärksammad, har någon att vända dig till när det känns motigt. Det är lätt hänt att deltagares egna problem kan projiceras på dig.

Tänk på de fyra stegen, verktygen för att hantera kritik:

• Lyssna, fråga, hur menar du?

• Bekräfta, återge vad hen sagt. Viktigt! Även om du inte håller med.

• Respektera och försök förstå, hellre än driva din egen linje.

• Fråga deltagaren om hur ni bäst kan lösa situationen tillsammans.

Det är inte helt lätt, men det är den bästa vägen att gå. Så mycket bättre än att själv brusa upp och väcka konflikt eller utöva makt.

Visa din egen sårbarhet. Var mänsklig. Men ställ krav på din organisation, de har skyldigheter att värna dig och din kraft. Utan dig, ingen studieverksamhet, ingen folkbildning. Du är kärnan. Nu mer än någonsin är det viktigt för alla att komma ihåg det!

Så många gamla musikstycken som detta märkliga år poppat upp i min hjärna. I mitt bakhuvud började plötsligt Lena Granhagen sjunga Wolf Biermanns ”Uppmuntran”. Googlar och ser att Per Olov Enquist skrivit svenska texten. Han m.fl. fattas oss.

”Nej, låt dig ej förhårdna /i denna hårda tid. / Dom alltför hårda brister, / dom alltför styva mister / sin vassa udd därvid. / Sin vassa udd därvid.”

Publicerad i nummer 3, 2020