Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Ledarskap

Tydlighet är en dygd!

I 25 år har jag varit med i samma cirkel!

Det är härligt att svänga sig med årtal sådär. Ett av åldrandets privilegier. Att bli senior. Som psykologen och doktorn i pedagogik Patricia Tudor-Sandahl brukar formulera det, det börjar bli dags att ta hem trupperna, det är tid att summera.

Så, vad har gjort att jag har stannat så länge i en och samma cirkel?

Det är en kulturgrupp, där målet är att försöka förstå och diskutera konst, olika scenuttryck och film. Ledarskapet är roterande enligt schema. Den ansvariga ledaren ska iscensätta ett program som inkluderar besök på olika kulturinstitutioner och som avslutas med biobesök. I uppdraget ingår också att efteråt leda en diskussion mellan deltagarna enligt vissa givna spelregler. Och här kommer nu min poäng.

Jag tror att ju friare studieform, desto större är behovet av ramar och spelregler.

Som i det här fallet, programpunkterna utvärderas, ledaren fördelar ordet och en efter en berättar man om sin upplevelse samt sätter betyg ett till fem på varje kulturell aktivitet. Vi är åtta deltagare och det är närmast en ritual att den som får ordet pratar till punkt. Alla andra lyssnar. De är först när alla sagt sitt som diskussionen vidtar. Och då blir den oftast väldigt engagerad. Det är alltid film som väcker mest reaktioner och åsikter.

Det är formen och för all del innehållet, som fått oss att vara kvar år ut och år in. Det har funnits tillfällen när nya deltagare ifrågasatt ordningen och förordat, ”kan man inte bara få prata när man känner för det?”. Det har alltid slutat i kaos. Denna grupps trygghet är just denna, här får alla sin givna plats, i tur och ordning.

Det är viktigt med tydliga spelregler, veta vad som krävs för att passa in, vad som är okej och inte. Sämst för en grupp är outtalade, otydliga spelregler som ger utrymme för tolkningar och knep att ställa sig utanför.

Regler kan också vara tydliga, men outtalade, typ ”det sitter i väggarna”. Det är inte heller en framkomlig väg för mig.

Det jag en gång fick lära mig på en ledarskapsutbildning för 35 år sen känns fortfarande giltigt: ”Tydlighet är en dygd.”

Publicerad i nummer 1, 2019