Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Ledarskap

Varför inte vara – snäll?

Tiden skrämmer mig. Konservatismen. Polariseringen. Fördömanden. Föraktet. Det syns i mediernas rubriker. Märks i debatten. I stort som smått. Och det sipprar ner i de breda folklagren.

Jag deltar då och då själv i cirklar. Nu senast för att lära mig den ädla tai chi-konsten. Gruppen har funnits ett tag och allt har präglats av harmoni. Tills en liten spricka uppdagades. Sammankomsterna hade blivit lite för socialt snackiga tyckte en del och efterlyste mer tystnad. Denna lilla randanmärkning ledde till två falanger vars krav på vardera sida bara blev större och större. Den stackars ledaren hamnade i skottgluggen. Mellan dem som tyckte att varje träff ska starta helt i tystnad och de andra som tyckte att man visst skulle få småprata. Det märkliga var att tonläget ökade och hårt sattes mot hårt, allt riktat mot ledaren som bara ville så väl med sin verksamhet. Den omskakade ledaren berättade betryckt för mig att några hotar med att lämna cirkeln. Det hela slutade med en omröstning och kompromiss. Men jag tänkte, hur kunde detta bli så polariserat och laddat?

Jag har också producerat Hotell Romantik för SVT. Det är ett gäng 65-plussare och singlar som får åka på resa, göra roliga aktiviteter med möjlighet att dejta, kanske hitta en likasinnad att dela sina sista år med i livet. Efter pandemin kändes det befriande att få bjuda dem som så länge fått benämningen ”sköra” på ett riktigt äventyr. Eftersom det aldrig gjorts teve på detta sätt så hade vi ingen aning om vad som skulle hända, stillsamt eller vilt? Men gänget njöt och hade så kul. Alla vi som jobbade smittades av deras livsglädje och entusiasm. Det flirtades, dansades o pratades allvar. Det uppstod sorg o tårar förstås, ofrånkomligt en del av livet när det blir så här känslointensivt. Men det bestående var att kärlek och vänskap uppstod. En riktig feel good-historia.

Jag var inte beredd på att dessa underbara och modiga passionärer skulle mötas av så mycket förakt, att det var genant och töntigt med äldre som visar längtan efter kärlek och sex. För mig avslöjade det något jag inte ville se. Ett starkt normsystem kring hur man får uppträda som äldre. Det fanns för all del motsatsen också. Deltagarna blev kallade banbrytande frihetshjältar och det brukar ju alltid komma med en prislapp. Men faktum kvarstår, det är något med tiden som jag inte gillar.

Får mig osökt att tänka på Bob Hanssons odödliga citat: ”Kan vi vara snälla nu, för sen dör vi faktiskt.”

Publicerad i nummer 1, 2023