Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Ledarskap

Vissa ledare

märks i mängden

Ett antal gympaledare passerar revy. Flera gånger i veckan. Jag tränar på en av landets större kedjor. Deinstruerar och jag följer.
Men så är det en ledare i mängden som görskillnad. Jag lämnar mitt mekaniska härmande och låter mig beröras. Av femtontalet ledare är det kanske två som märks. Vissa ledare, oavsett ämne, har ”star quality”, varför? De är starkt närvarande och ser sina deltagare. Visst. Men det räcker inte som förklaring.
Jag lämnar träningsgolvet för att i stället betrakta hur en professor i innovationsteknik får några vårdbiträden inom hemtjänsten att spränga gränser och tänka nytt. Varför får han dem till det? Och så läser jag starkt berörd, min äldste sons skoluppsats om sin yngre bror: ”Han kan göra det mest tråkiga, till det roligaste.”
Vad har de gemensamt dessa tre, gympaledaren, professorn och min yngste son? Jag tror att det handlar om att de förmår se mervärdet i varje situation. Det finns något större än det som faktiskt är. Min son ser förbi det tråkiga och hittar även det roliga och komiska i en trist situation.
En cirkel är något mer än en cirkel. Gympaledaren ser sitt arbete som en del i något större och ser till att allt får en alldeles speciell betydelse. Den där vanliga rörelsen som man gjort tusen gånger får med rätt ledare en speciell magi, den förhöjs, utvecklas och man hittar muskler som man inte trodde fanns.
Professorn tror inte bara på innovationskraft som ett sätt att öka lönsamhet och allmänt nytänk, utan som en del av en människo- och livssyn.
På kvällen betraktar jag en annan sorts ledare på tv. Hemligheten med programledaren Fredrik Skavlans framgång är att han kommer bakom ytan, ser att det finns något mer hos dem han intervjuar.
För mig handlar detta om att i alla livetsolika skeenden och situationer finna mervärdet. Det som inte är så uppenbart, men som finns där, för de som söker.
Författaren Göran Tunström skrev en gång; ”För den som orkar äga nyfikenheten är världen ett ständigt växande erfarenhetsfält.” Att ställa sig framför sin grupp med undertexten ”här finns så mycket mer, detta är större än ni tror ...”


 

Fundera själv!

■ Orkar du vara nyfiken på dina deltagare?
■ Vilka ledare minns du mest?
■ Vad är ”star quality” för dig?
■ Var finns mervärdet i ditt ämne?