Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

Att överleva sitt barn

Bäst!

Allt ett under av Juha Itkonen (Förlaget)

Stark och välskriven roman skriven av den prisbelönte finländske författaren Juha Itkonen, född 1975, om att drabbas av det värsta som kan hända – att ett barn dör. Itkonen skriver fängslande om den vardag han själv har tvingats genomlida de senaste åren. Om fyrabarnsfamiljen som lever ett helt vanligt liv med skola och eget företagande. Men så händer det som inte får hända. Graviditeten med det tredje barnet går snett, och föräldrarna ställs inför ett omöjligt val: Ska de behålla barnet eller inte? Till läkarnas etik hör inte att avgöra om graviditeten borde avbrytas och det är föräldrarna som måste ta beslutet, vilket får stora konsekvenser för deras relation. Bara ett knappt år senare befinner sig föräldrarna på akutavdelningen igen – under helt andra omständigheter. Deras tvillingar föds alldeles för tidigt och familjen hamnar i ytterligare ett kaotiskt tillstånd där allas krafter hotar att ta slut. Allt ett under är en mycket fin roman om livets skörhet, dessutom nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2020. Välförtjänt.


Bättre!

Mot San Francisco av Clara Clementine Eliasson (Romanus och Selling)

Debutroman om USAs första uppmärksammade skolskjutning, skriven utifrån det som hände den 29 januari 1979 i San Diego när 16-åriga Brenda Ann Spencer dödade två personer och skadade åtta. Svenska skribenten Clara Clementine Eliasson skriver om en farlig sommar i Kalifornien där två tonårsflickor ger sig i väg på en road trip. Resultatet av hennes efterforskningar är en vacker och vemodig roman om kärlek, skuld och frihetslängtan. Det här är första gången som händelsen skildras i fiktiv form. Kuriosa är också att denna fruktansvärda händelse var den som inspirerade Bob Geldof att skriva hitlåten I don’t like Mondays (Jag gillar inte måndagar). Efter att Brenda Ann Spencer skjutit fick hon nämligen frågan varför hon skjutit. Svaret: ”I don’t like Mondays. This livens up the day.”


Bra!

Övergivenheten av Elisabeth Åsbrink (POLARIS)

En roman om en familj, om tre kvinnor och tre städer, som bygger på Elisabeth Åsbrinks egen familjehistoria. Berättarjaget vill sätta namn på den ödsliga skugga som följt henne genom livet och som hon misstagit för normaltillstånd. Genom att skildra Rita, Sally och Katherine, spårar hon hur hemligheter, lögner och tabun går från en generation till nästa. Det blir en berättelse om kärlek, utvandring och mänskligt liv i hatets skugga under 1900-talet i Thessaloniki, London och Stockholm. Boken följer spåren tillbaka till judarnas fördrivning från Spanien under 1300- och 1400-talet.

Elisabeth Åsbrink har tidigare nominerats till Augustpriset tre gånger och vunnit det en gång för Och i Wienerwald står träden kvar.

Publicerad i nummer 3, 2020