Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

Bottenlös sorg och gudomliga drömmar

Bäst!

Klättra så högt du vill för du är ju ändå redan död av Lina Schollin Ask (Norstedts)

Självbiografisk bok, skriven av barnläkaren Lina Schollin Ask. Hennes förstfödda dotter Ingrid skulle ha fyllt elva år i år, men bara ett och ett halvt år gammal dör hon i sömnen, helt frisk. När Lina och hennes man tittar till sin dotter andas hon inte, men hon är fortfarande varm. Lina har övat tusentals gånger på liknande situationer som den erfarna barnläkare hon är – men så gäller det plötsligt hennes eget barn. Samtidigt är Lina höggravid och ska föda om bara några veckor. Hur sörjer man ett förlorat barn samtidigt som man förbereder sig inför en förlossning? Det här är en sorgebok som griper tag om strupen och håller kvar. Om totalt mörker, överlevnadsinstinkt, en sorg som sitter på utsidan och insidan, men också om små skärvor glädje och ljus som så småningom blir större. Hur klarar man avgrunden, att förlora sitt eget barn? En oerhört vacker skildring av att kärleken till och sorgen över ett barn aldrig slutar – utan alltid finns med oss.


Bättre!

Drömmarna av Karen Thompson Walker (Norstedts)

För den grekiska historikern Herodotos var drömmar gudomliga profetior som skulle tolkas av präster. Då såg psykoanalytiker dem som den snabbaste vägen till det omedvetna. I dag säger vetenskapen att våra nattliga sinnesäventyr är mer eller mindre meningslösa, en hjärnans soptipp efter dagen. I den hyllade amerikanska författaren Karen Thompson Walkers Drömmarna drabbas en liten stad i USA av en märklig sömnepidemi. Den tar sin början på universitetet, med en kvinnlig student som lämnar en fest. Hon känner sig trött, säger hon till sina vänner, tröttare än hon någonsin känt sig i hela sitt liv. Hon somnar, men vaknar inte. Smittan sprider sig och allt fler i den lilla staden somnar in. Ingen vaknar. Snart upptäcker man att de som sover har en hjärnaktivitet som vida överstiger den hos vakna människor. Läsaren får följa en handfull personer i olika åldrar och olika sammanhang, som på olika sätt drabbas av epidemin, skrivet på en lyrisk prosa och häpnadsväckande fantasifullt. Som författaren skriver: ”Så här reser sjukdomar bäst: genom samma kanaler som kärlek och vänskap och kärlek.”


Bra!

The Mars room av Rachel Kushner (Bookmark)

En riktigt förföriskt smutsig roman, skriven av en av USAs just nu mest spännande författare Rachel Kushner. Som läsare får vi träffa kvinnan Romy Hall på en buss någon gång under det första decenniet av detta århundrade. Hon är 29 år, ensamstående mamma och bär numera på dubbla livstidsstraff för att ha dödat en man som ville komma åt henne och hennes son. Boken skildrar hur det är att vara fattig kvinna i Amerika. Romys mamma var beroende av smärtstillande och Romy själv blev våldtagen, drogberoende och prostituerad (på The Mars room, som titeln antyder). Romanen rör sig bakåt och framåt i tiden, från barndom på bakgatorna i San Francisco i delar av staden som sällan syns på turistreklamen. Med lika delar osentimental skärpa och dräpande humor skildrar Rachel Kushner makt och vanmakt på ett sätt som får Romy och de andra att kännas levande långt efter att sista sidan är slut.

Publicerad i nummer 3, 2019