Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

Ha en liten näsduk redo!

Bäst!

Där livet är fullkomligt av Silvia Avallone (Natur och kultur) Silvia Avallone (född 1984) är den italienska författare som de senaste åren fått störst genomslag internationellt vid sidan av Elena Ferrante. Hennes roman Stål (som nominerades till Italiens finaste litterära pris, Premio Stegra) har sålt 75 000 exemplar enbart i Sverige.

Där livet är fullkomligt speglar ett knappt år i sjuttonåriga Adeles liv i höghusområdet Labriola. Adele blir gravid med langaren Manuel och tvingas brottas med beslutet om hon ska behålla barnet eller adoptera bort det. Ska hon ge barnet, och sig själv, en möjlighet till ett bättre liv? Parallellt får vi följa akademikerparet Dora och Fabio i den välmående universitetsstaden Bologna. Deras relation är låst av de misslyckade försöken att få barn och ett uppbrott kommer allt närmare. När de till slut ger upp sina försök och ansöker om att bli adoptivföräldrar tänds hoppet på nytt.

Silvia Avallones nya roman är en klarsynt skildring av nutidens Italien, där klassklyftorna är djupa och könsrollerna kan tyckas cementerade. Aktuellt, om nutida frågor om identitet och möjlighet att som ung kvinna få styra sitt liv.


Bättre!

Natten av Elie Wiesel (Bookmark förlag) Är det här vinterns viktigaste nysläpp? Antagligen. Elie Wiesel (1928–2016) överlevde Förintelsen som tonåring. Han ägnade därefter resten av sitt liv åt att arbeta mot våld och förtryck. Han skrev fler än 40 böcker, varav Natten är hans mest kända och citerade. Boken har sålts i över tio miljoner exemplar, men inte funnits i tryck i Sverige på många år och går inte ens att hitta på antikvariat.

Nu släpps en nyöversättning med Elie Wiesels egna kompletteringar av originalmanus samt ett nyskrivet förord av Alice Bah Kuhnke, som betonar vikten av bokens betydelse i vår tid.

Överlevarna av Förintelsen, de som kan dela med sig av sina vittnesmål, blir allt färre. Detta gör skriftliga vittnesmål viktigare än någonsin. Natten är en bok som behöver att läsas av alla generationer, både för sitt litterära värde som för den viktiga historia den förmedlar. Om det vi aldrig
får glömma.


Bra!

En halv värld bort av Mike Gayle (Norstedts) Kerry är ensamstående mamma och städare, uppvuxen på olika fosterhem i London och sedan hon var liten har hon drömt om att återförenas med sin lillebror som adopterades bort när de båda var små.

Noah är en framgångsrik advokat, med fru och barn och ett stort hus i London. Hans föräldrar har alltid gett honom samma kärleksfulla bemötande som hans syskon. Att de har olika hudfärg har aldrig haft någon betydelse. Trots det så är det något som känns fel. Och när han en dag får ett sms står han plötsligt öga mot öga med sitt förflutna.

Det är en gripande berättelse om två syskon vars förutsättningar plötsligt ändrades och som gav den ena ett liv som den andra enbart kunnat drömma om – på liknande tema som Silvia Avallones Där livet är fullkomligt. Och när de ställs inför just det faktumet, hur ska de gå vidare med sina liv?

Mike Gayle är känd för sina intressanta karaktärer och En halv värld bort är inget undantag. Det kan faktiskt vara läge att ha en liten näsduk redo.

Publicerad i nummer 4, 2019