Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

”Högt tempo från
start till mål!”

 

Bäst!

Spindeln av Lars Kepler (ALBERT BONNIERS FÖRLAG)
Sveriges mästerförfattarpar Lars Kepler (Alexandra och Alexander Ahndoril) är tillbaka med mycket en efterlängtad thriller, vars första scener utspelar sig i ett stall med ett brutalt mord.

Det visar sig vara en konsekvens av att Keplers huvudkaraktär Saga Bauer för många år sedan fick ett vykort med en hotfull text om en pistol med nio vita kulor – varav en väntar på kriminalkommissarie Joona Linna. På kortet stod det också att Bauer var den enda som skulle kunna rädda honom. Hon visade kortet för Joona, men tiden gick och hotet bleknade. Fram till i dag, när en säck med en nästan fullständigt upplöst kropp hittas fastsurrad i ett träd i Kapellskär. På mordplatsen återfinns en mjölkvit patronhylsa. Via komplicerade gåtor börjar en bestialisk förövare ge polisen möjligheten att stoppa serien av mord – och Kepler sparar som vanligt inte på splatterkrutet.

Läsaren får följa en seriemördarjakt i nutid, som Kepler skickligt väver ihop med tidigare berättelser (och också presenterar en spoilervarning i början). Joona Linna och Saga Bauer kämpar sida vid sida för att lägga pusslet och rädda de utsedda offren innan det är försent. Den våldsamma jakten blir alltmer desperat. Kanske är denna seriemördare omöjlig att stoppa, kanske sitter de redan fast i spindelnätet.

Högt tempo från start till mål och inget Kepler-fan lär bli besviken.


Bättre!

Sådant som är omöjligt av Salma El-Wardany (WAHLSTRÖM & WIDSTRAND)
Bästa vännerna Malak, Jenna och Kees är i 20-årsåldern och bor i London. I alla år har de hjälpt varandra att navigera genom livets alla lager, bland annat försöker de balansera tro med tonårsfest. Trion tänker inte låta religionen begränsa dem – men ju äldre de blir, desto allvarligare blir konsekvenserna efter sex och kärlek. De inre konflikterna stormar. Snart går åsikterna kring huruvida man bör välja västliga vanor och kärlek eller den muslimska traditionen isär. En kväll sägs saker vännerna emellan som inte går att ta tillbaka. Vänskapen bryts som en torr gren och trions liv går obönhörligt åt olika håll. Frågan är om dessa tre vänner kan hitta en väg tillbaka till varandra. Författaren Salma El-Wardany är en egyptisk-irländsksydostasiatisk skribent, poet och radiopratare för BBC med muslimsk bakgrund. I hennes debutroman, går hon på djupet med att utforska komplexiteten som kärlek, vänskap, tro och familj kan innebära och hon har hyllats av eniga recensenter. Välförtjänt.


Bra!

Åtta dagar med dig av Jean Meltzer (WAHLSTRÖM & WIDSTRAND)
Ytterligare en roman med inre konflikter kring religion och tro, den här boken med mer humor och glimt i ögat. Handlingen kretsar kring trettioåriga Rachel Rubenstein-Goldblatt. Hon är judinna och bär på en stor hemlighet: tvärtemot hennes religion fullkomligt älskar hon julen och har till och med byggt sin karriär på den. Hon är i hemlighet bästsäljande författare till romantiska julromaner – under pseudonym, eftersom hennes julvurm är hemlig för familjen, framför allt för hennes pappa som är rättrogen rabbi.

Författaren Jean Meltzer har studerat dramatiskt skrivande i New York och har vunnit många priser för sitt arbete inom teve. Det märks. Den här boken seglar förbi som en lättsmält film framför ögonen.

Publicerad i nummer 4, 2022