Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

Mörka omen i mystiska skogar

Bäst!

Järtecken av Christoffer Carlsson
(Albert Bonniers förlag)
Järtecken betyder ”omen” eller ”varsel”, och bara med titeln sätter en av Sveriges skarpaste – men mest okända – deckarförfattare skrämselribban. Historien rör sig kring 1994 när ett mord begås i utkanten av den halländska byn Marbäck. Den skyldige identifieras, döms och allt ställs till rätta – men brottet skapar ringar på vattnet i de mystiska skogarna. Dessutom har Isak, pojken med järtecknet i sig, en ständig rädsla för att han en dag ska göra något förfärligt. Järtecken är författaren och doktorn i kriminologi Christoffer Carlssons sjunde roman, en njutning att läsa för språkbehandlingen och lokalkännedomen. Och på tal om varsel. Carlsson hade redan skrivit stora delen av boken när ett verkligt mord inträffade i Marbäcksskogen i januari 2018. Ett omen – om något.


Bättre!

Minoritetsorkestern av Chigozie Obioma
(Ordfront)
Den nigerianske författaren (även professor i litteratur och kreativt skrivande) Chigozie Obioma, har skrivit en passionerad och ödesmättad Romeo och Julia-historia om en fattig bondpojke och den uppoffrande kärlek som förändrar hans liv. Chinonso råkar passera förbi just när Ndali tänker ta livet av sig genom att hoppa från en bro. Mot alla odds blir de förälskade, men Ndalis rika föräldrar kan inte acceptera en bildad bonde i familjen. De gör allt de kan för att tvinga isär det unga paret. Chinonso inser att det bara finns en lösning: han måste lämna Nigeria för att skaffa sig en fin europeisk utbildning. Men väl där blir inget som han har tänkt sig. Minoritetsorkestern är Obiomas andra roman (den första hette Fiskarmännen) och berör västafrikansk tro och om att överlämna sig till ödet. Att spela den roll man är tilldelad och rätta sig efter det som är menat för en. Smått magiskt.


Bra!

Allt jag fått lära mig av Tara Westover
(Natur & Kultur)
När Tara för första gången sätter sin fot i ett klassrum är hon sjutton år och har aldrig tidigare hört talas om till exempel Förintelsen eller Martin Luther King. Hon har växt upp i en strikt mormonfamilj och varit helt avskärmad från samhället.

Tio år senare doktorerar hon vid universitetet i Cambridge, ett bevis på att allt är möjligt bara man fokuserar och har bestämd riktning i livet. Dessutom handlar Tara Westovers historia om att trotsa sin familjs tro och föreställningar om världen. Den har valts till årets bästa bok 2018 av Barack Obama och Bill Gates och översatts till ett 30-tal språk.

Tara Westover är född 1986 och ger oss som läsare tankar kring hur mycket av oss själva vi ska ge till de föräldrar vi älskar. Och hur mycket vi måste svika dem för att kunna växa upp.

Publicerad i nummer 1, 2019