Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

Myter från Hawaii och mördare i Ådalen

BÄST!

Hajar i räddningens tid av Kawai Strong Washburn (NORSTEDTS)

Aumakua är en familjemedlem som dött och återvänder som ett djur för att skydda sin familj, enligt den hawaiianska mytologin. Kawai Strong Washburns debutroman handlar om sjuårige Nainoa som faller överbord under en båtutflykt. I samma stund som mamman kastar sig i vattnet ser hon hajarna komma simmande från djupet. Mirakulöst nog räddar hajarna pojken från att drunkna, de bär honom tillbaka till hans mor. Det är ett tecken från de gamla hawaiianska gudarna. Snart visar det sig att pojken har särskilda helande krafter. Allt i familjen kommer hädanefter att kretsa kring honom och föräldrarna använder sig av hans krafter för att tjäna extrapengar, syskonen tvingas definieras av sin mirakelbror i vars skugga de ständigt hamnar.

Hajar i räddningens tid är en fantastisk och mytisk historia om att tro på att en enda person ska kunna göra underverk och laga en familj, ett samhälle, ja hela världen. Om att sträva efter att höra till, att försöka frigöra sig utan att utplånas.


BÄTTRE!

Rotvälta av Tove Alsterdal (LIND & CO)

En gång i tiden var Tove Alsterdal deckardrottningen Liza Marklunds redaktör. Hon har också drivit en egen teater och jobbat som journalist – men 2009 debuterade Alsterdal skönlitterärt. Sedan dess har hon skrivit fem hyllade solitära romaner med starkt samhällsengagemang, bland annat om flyktingkrisen och om etnisk rensning. Nu slår hon in på det klassiska deckarspåret – och som hon gör det!

I Rotvälta får vi följa polisen Eira som återvänder till sitt barndomshem i Kramfors för att ta hand om sin dementa mamma. Samtidigt återvänder Olof till samma ställe, bara för att hitta sin far knivmördad. Olof själv erkände ett mord som fjortonåring, varför alla på bygden tror att han återigen har gått över gränsen. Men ortens mörka historia börjar bubbla och det blir rysligt krypande mystiskt hela vägen in i mål. Miljöbeskrivningarna drar med läsaren in i Ådalens vindlande hemligheter och persongalleriet känns nära och jordat. Skickligt och superspännande.


BRA!

Mina åtta år i Kality av Ingela Jansson och Lena Lindehag (FORUM)

Hur hamnade en helt vanlig småbarnsmamma i ett av världens mest ökända fängelser i Etiopien? Det här är berättelsen om Ingela, som under 00-talet bluffat till sig varor och tjänster från finansbolag, bilfirmor, hotell och sin egen syster för miljontals kronor. I Sverige dömdes hon till fängelse i två och ett halvt år, ett straff hon rymde från till Etiopien. 2010 greps hon där och dömdes till lagens strängaste straff. I det hårda fängelset genomled hon saker som få kan föreställa sig långt borta från drömmen om framgång, stora pengar och ett idylliskt familjeliv.

I Kality upplevde Ingela Jansson misär och förnedring och hon är nära att dö när kroppen försvagas i brist på mat och sjukvård. Men hon hittade också oväntad vänskap och värme bland de etiopiska kvinnorna som delar hennes liv i Kality. Helvetet blev vardag och boken är hennes egen berättelse om sin egen skuld och vägen framåt. (Släpps 15 december.)

Publicerad i nummer 4,2020