Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

ABF-kören som fyller 60

När den karismatiske körledaren Arne Hagberg avled trodde många att ABF-kören i Karlshamn skulle gå i graven med honom. Men i år 60-årsjubilerar ABFs äldsta kör.

För någon vecka sedan kom de hem från Portugal, det 30-tal män och kvinnor som utgör ABF-kören i Karlshamn. De har gjort flera framträdande tillsammans med en portugisisk kör och haft väldigt, väldigt roligt.

– Med en amatörkör är det alltid en balansgång. Vi har en kärna av ett kamratgäng, men det vi framträder med ska vara av så hög klass som man kan nå, säger Lars Jerrhag.

Arne Hagberg var utbildad vid Musikhögskolan i Stockholm när han 1956 bildade en manskör i Karlshamn. När han gick bort 2012 var kören sedan länge blandad med både manliga och kvinnliga sångare.

– Hans signum var att leta upp leta upp lite speciella sånger, han hade näsa föratt hitta udda stycken från olika länder. Jag tror vi har sjungit på femton olika språk, till och med japanska, säger Gunnil Bengtsson.

Det är hon som tillsammans med Carina Forsman leder kören i dag.

– Först skulle vi ha en minneskonsert över Arne och då var vi två från kören som höll i träningarna. Det blev bra och kören tyckte att vi kunde fortsätta som ledare,vi har deras förtroende, säger Gunnil Bengtsson.

Att vara med i ABF har gett kören stabilitet, bidrag till hyra för replokalen och ersättning till körledarna.

– Kören är bra för oss också. Den har funnits så länge att de flesta känner till den. Och det är ju en positiv koppling till ABF, säger Åsa Sjöberg på ABF i Karlshamn.

Nästan 600 000 svenskar tros sjunga i kör. Och det finns vetenskapliga bevis för att sången får dem att må bättre.

– Det är positiva endorfiner som frigörs när man sjunger. Man kanske känner sig trött när man ska ge sig i väg till träningen men sen när man väl är där och sjungeri gång mär man väldigt bra och efteråt är man på topp igen, det tror jag de flesta känner, säger Lars Jerrhag.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: