Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

ABF med och skapar

konst för dövblinda

Nu står svenska konsthallar i kö för att få visa Kännbart, Sveriges första konst- utställning för dövblinda. – Vi vill ifrågasätta idén om vad det innebär att uppleva konst, säger konstnären Annika Ottander.

Tänk dig en konstutställning där du inte behöver nöja dig med att betrakta verken på avstånd. I stället får du gå fram och känna på konsten, du till och med uppmuntras att uppleva den med hela kroppen. Tycker du det låter spännande ska du ta dig till Örebro för att se på utställningen Kännbart, som visas där fram till den 16 januari.

Den primära målgruppen är dövblinda och personer med syn- och hörselnedsättningar, en grupp som sällan eller aldrig riktigt räknas som kulturkonsumenter. Samtidigt hoppas gänget bakom Kännbart att så många som möjligt ska komma och uppleva utställningen.

– Att uppleva konst handlar inte bara om vad man ser, utan det kan handla om olika sätt att uppleva: man kan känna kyla, värme, kanske vibrationer, säger konstnären Annika Ottander som arbetar som kurator för Kännbart.

Hur kan då ett konstverk för dövblinda se ut? Ett exempel är det verk som konstnärer Julia Adzuki har skapat tillsammans med Sindri Runudde – som själv har en kraftig synnedsättning. De har gröpt ut och barkat av en stor askstam och satt strängar på den.

– Man kan krypa ner i stammen och när man spelar på strängarna så blir hela stammen till ett stort instrument. Den som är döv kan då känna vibrationerna i kroppen. Den här stammen är också väldigt skön att ta på, man känner varje knöl på trädet.


Sammanlagt är sju konstnärer knutna till projektet. De har skapat sex konstverk. Efter Örebro ska Kännbart turnera runt till 12 orter i landet under två år. Intresset har varit så stort att tio konsthallar nu står på kö för att få visa Kännbart.

– I Örebro har vi tillgång till fyra stora salar. Förutom kärnutställningen så kan vi visa verk och installationer som konstnärer med syn- och hörselnedsättningar fått möjlighet att skapa, bland annat genom att arbeta tillsammans med Riksutställningars tekniker i Visby.

I samband med Kännbart arrangeras också seminarium, föreläsningar och kurser.

– Här får vi hjälp av ABF på de olika orterna, säger Annika Ottander.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: