Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Annica Dahl ny ABF-chef

 

ANNICA DAHL blev chef för Sveriges största studieförbund när coronapandemin vänt världen upp och ned, inte minst för folkbildningen som i mer än 100 år byggt på just möten mellan människor.

ANNICA DAHL
Ålder: 56 år.
Familj: Ensamstående med två utflugna vuxna barn och hemmavarande sonen Jakob, 16.
Bor: Södermalm i Stockholm, uppvuxen i Norrtälje.
Aktuell: Valdes i september till ny förbundssekreterare i ABF. Var före det statssekreterare för arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Annica Dahl har bara varit en månad på nya jobbet när Fönstret träffar henne för den här intervjun. Vid sidan om att välja lösenord till datorn och lära sig ABFs digitala kalendersystem har den kanske viktigaste frågan av alla för en chef för ett studieförbund redan hunnit ta sig in på hennes dagordning – statens stöd till folkbildningen.

– Vi ser glädjande nog inget akut hot, trots coronan. Staten har beslutat sig för att inte dra ned på stödet till folkbildningen, trots att verksamheten självklart blivit lidande på grund av alla restriktioner för fysiska möten. Åtminstone inte under 2021 och 2022, så vi bör kunna rida ut viruspandemin. Då är SD ett större hot än coronan, på sikt.

På vilket sätt?

– SD vill minska stödet till folkbildningen, kraftigt – med en miljard om året på tre år. Det skulle innebära en halvering av statsbidraget. Men det handlar också om deras bild av vad folkbildning ska vara. De pratar om att stöd bara ska gå till att stärka ”svenska traditioner”. För oss är det tvärtom ett mål i sig att människor med olika bakgrund, från olika länder, träffas och för dialoger med varandra. Det bygger tillit och skapar kritiskt tänkande människor. Stärker vår demokrati, helt enkelt.

Sin första kontakt med folkbildningen fick Annica Dahl som 13-åring, med ett minst sagt ovanligt förtroende för en så ung person.

– Jag gick på en fritidsgård som hette Träffen i Gävle där jag blev cirkelledare i en cirkel för tonåringar om sex och samlevnad. Deltagarna var flera år äldre än jag, men jag var den som utsågs till ledare, trots mina vid den tiden minst sagt grunda erfarenheter i det ämnet! Men en slutsats från det är ju att man inte behöver vara expert på ämnet för att vara en bra cirkelledare, det handlar om att vara en bra ledare!

Annica Dahl säger att hon inte behövde någon betänketid när erbjudandet om jobbet som chef för ABF-förbundet kom.

– Nej, det kändes klockrent! I en tid vi lever i nu, med kunskapsförakt, polarisering och skillnader i tillgång till utbildning och bildning, så känns det jätteviktigt att jobba med just de här frågorna. Jag är stolt, jättestolt faktiskt, att vara företrädare för den här organisationen.

– Jag är upprymd av allt bra vi gör! Av alla besjälade människor som gör så oerhört mycket bra! Sen bör vi nå fler unga människor, det är ett av de viktigaste uppdragen framöver. Därför har vi bland annat just tillsatt en Framtidskommission, som ska jobba med hur vi ser ABFs verksamhet framöver.

– ABF behövs ju av samma skäl i dag som 1912. Samhället är annorlunda nu, men de värderingar som ABF drivs av är lika aktuella i vår tid.


ANNICA DAHL …

Läser helst: – Just nu, Ola Larsmos Översten.

Ser helst: – Drama, är ingen deckarmänniska.

Lyssnar helst på: – På soul, och gospel. Min son sjunger i gospelkör.

Reser helst till: – Havet! Till Grisslehamn. Tycker också om Berlin och Italien.

Förebilder: – Några av dem jag jobbat för. Ingvar Carlsson, en riktig hedersman. Ylva Johansson också, för hennes enorma vilja att förändra, och ideologiska kompass.

Sig själv i tre ord: – Lång, glad och nyfiken!

Superkraft: – Min mentala styrka. Jag klarar av att hantera väldigt mycket, både tuffa grejer och motgångar.

Lär sig gärna mer om: – Skriva! Har ju skrivit mycket, men mest utredningar och tal. Vill få tid att formulera mig, med något eget.

Publicerad i nummer 4, 2020

Fler artiklar om allt som händer i ABF: