Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Camp democracy

breddar perspektiven

Vad händer när unga människor från fyra länder träffas och pratar om Europas utmaningar? Jo, de lär sig mycket om varandras länder och – en hel del om sina egna.

Först träffades de i Sverige, sedan i Grekland. Och framöver hoppas de att få mötas i Tyskland och kanske i Rumänien också.

Det gäller den grupp ungdomar som tillsammans utgör projektet Camp Democracy, ett utbyte som ordnas via EUs studentutbytesprogram Erasmus.

– Tanken är att unga människor ska mötas och lära sig av varandra. Det ska vi göra genom att försöka identifiera utmaningar för Europa i framtiden och sedan komma på lösningar, säger Jon-Erik Flodin som är ombudsman på ABF i Gävle.

En av de sju som är med från Sverige är Marcus Gard. Han tycker att mötena med de tyska, grekiska och rumänska deltagarna lärt honom mycket. Inte minst om hur olika villkor unga människor har i Europa.

– Vi bor så nära och ändå är det så påtagligt stora skillnader. Tyskland är väl det land som är mest likt Sverige, men även där finns det saker som skiljer sig mycket från hur vi har det.

Just det här att träffas under flera dagar ger en speciell typ av insikt hur det är i ett annat land.

– Det är en sak att läsa om det, men det blev verkligen lättare att greppa saker när vi träffades.

Var det något om Sverige ni upptäckte när ni umgicks med de andra?

– Ja, man inser att vi kommit väldigt långt när det gäller till exempel miljö och hbtq-frågor. Men samtidigt insåg vi att vi kanske också känner oss lite för duktiga. Man måste ha ödmjukhet också och inte bara tänka: ”Det här har vi redan kommit på, varför gör inte ni så?”

Fanns det något du blev inspirerad av?

– Ja, de från Rumänien var verkligen engagerade. Vi kanske inte brinner lika hett i Sverige, vi är nog mer bekväma.

I höst fortsätter projektet, förhoppningsvis med en resa till Tyskland.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: