Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Dags att välja!

Den 11 september är det val i Sverige. Men vad handlar demokratin egentligen om? Vi har träffat tre cirkelledare som reder ut begreppen för sina deltagare.

Interpellation, motion, valkrets… demokratins vokabulär är bred och det är inte alltid lätt att hänga med på allt. Rikard Eriksson sitter vid sidan om arbetet på ABF sedan 2014 i Fagersta kommunfullmäktige för S. Politik är hans största fritidsintresse. Sin inblick i det demokratiska systemet delger han under våren deltagarna i cirkeln ”Demokrati och politik med ABF” i Västerås.

– Det är som en samhällskurs light. När valet dyker upp börjar folk tänka kring politik, säger han.

Rikard Eriksson inleder med att tillsammans med en ABF-kollega berätta om beståndsdelarna i en liberal demokrati. Han understryker då att demokrati inte bara handlar om val utan också om saker som att det finns fri press och att minoriteter respekteras.

– Jag brukar sen ge i uppgift att rangordna olika länder som svenskar brukar åka till semester till utifrån hur demokratiska de är.

Därefter bjuds en politiker från kommunfullmäktige, en politiker från landstingsfullmäktige och en riksdagspolitiker in.

– Under sista träffen görs ett besök på Västerås kommunfullmäktige.

Rikard är tydlig med att fokus för cirkeln inte är partipolitik och ideologi. Om deltagare söker information om partiinnehåll hänvisar han till andra informationsvägar som att prata med politiker på stan, ställa frågor till dem som knackar dörr under valrörelsen samt följa nyheter och debatter.

– När politiker kommer på besök vill många prata om lokala politiska frågor som sjukhusköer. Men det ska vara opartiskt. De är här för att berätta om hur systemet fungerar och om hur privatpersoner kan påverka.

Publicerad i nummer 2, 2022

Fler artiklar om allt som händer i ABF: