Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Annika Nilsson

Därför finns ABF

Min morfars mormor hette Matilda Nordh. Hon föddes den 10 mars 1851 på en gård i Sörmland. Hon gifte sig med Oscar, som var dräng och på prästgården där han arbetade skapade de sig sitt första hem. Tre flickor och en pojke födde Matilda, pojken dog tidigt. Sedan dog även Oscar och kvar stod hon med tre döttrar. Ett år skulle de få bo kvar på gården och att kunna behålla flickorna var inte givet.

När min mammas farbror Stig 95 år, har berättat om Matilda för mig knyter det sig i magen. Tänk att stå där, fortfarande ung, med tre barn, inget hem och ingen försörjning. Ångesten måste ha varit smärtsamt närvarande hos henne.

Men Matilda lyckades. Hon ordnade jobb som kokerska vid större middagar på godsen i Sörmland, och kunde lotsa sina flickor genom skolan. En blev småskolelärare, en vävare och en sjuksköterska. Det kan inte varit vanligt för en familj med Matildas och Oscars bakgrund.

Matilda insåg att kunskap och utbildning var vägen framåt. Troligtvis pressade hon sina döttrar till det yttersta och säkert fanns det tillfällen då Elisabeth, Eva och Helen inte gillade sin mammas val åt dem.

I somras samlades delegater från hela världen på en folkbildningskonferens i Malmö. ABF Malmös monter var tapetserad med kartongbitar. På en tv visades intervjuer med hemlösa som med hjälp av ABF hade lärt sig att hantera datorer och dokumenterat sin vardag.

En av dem, Lasse, stod där i montern. Det räckte att titta på honom för att förstå att han har varit med om en hel del. Vad ville jag inte fråga. Men han berättade själv om resan från hemlös missbrukare till eget boende, kontakt med sin familj och nu representant på en internationell konferens. När jag såg honom ta kaffe för tredje gången frågade jag om han tyckte att kaffet var gott. På sin breda malmöitiska svarade han att det var det, sen blev han tyst för en stund, tittade ner i koppen och undrade om kaffet var ekologiskt. Det är en mäktig resa som Lasse har gjort.

Lasse och Matilda är två personer som har insett att vägen till att förändra sig själv och det samhälle vi lever i handlar om att tro på sig själv, på kunskap och en vilja som kan förflytta berg.

I år har ABF funnits i 100 år. Det är för framtidens Lasse och Matilda som ABF finns. Det är ni – cirkelledare, förtroendevalda, anställda, deltagare – som gör ABF till den enorma kraft vi är. Det är ni som i vardagen ger era Lasse och Matilda uppmuntran och kraft.


Annika Nilsson är förbundssekreterare i ABF. Hon har tidigare varit riksdagsledamot (S), statssekreterare och ordförande i riksdagens kulturutskott. Annika bor i Haninge med sin man och två barn.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: