Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

De stickar för fred

Stickning kan vara så mycket mer än att bara tillverka tröjor och vantar. Vissa tycker att det är som att meditera. Men att sticka kan också vara ett sätt att förändra världen. Som i skånska Broby – här stickas fredsduvor.

Att kombinera handarbete med engagemang för en bättre värld är något Marianne Johansson, Gerd-Inger Persson och Annika af Forselles har gjort länge. Det började redan 2012, när det kom många flyktingar till Broby.

– Vi samlade in garn och åkte regelbundet till en av förläggningarna och stickade tillsammans. Efter ett tag gjorde vi en utställning där alla lagade mat från sitt land till vernissagen, berättar Gerd-Inger Persson.

För sex år sedan upptäckte hon den spanska föreningen Madejas contra la violencia sexista (ungefär “garnnystan mot sexistiskt våld”) som stickade en flera kilometer lång halsduk för att uppmärksamma genusfrågor och mäns våld mot kvinnor. Halsduken skickas runt i världen och målet att den en dag ska klä EU-parlamentet i Bryssel. Gänget från Broby bidrog med 17 meter till halsduken, som i dag är fem kilometer lång.

– Delar av den ställs ut i Kalmar fram tills i höst. Vi hoppas den ska resa runt i resten av Sverige också, säger Annika af Forselles.

Sedan något år tillbaka ägnar sig gruppen mest åt att sticka fredsduvor. Är man riktigt snabb går det på en timme, en nybörjare behöver kanske två. Duvorna monteras sedan ihop och skickas till människor med inflytande och makt.

– Vi har skickat duvor till alla riksdagsledamöter. De fick en duva i ett handsytt kuvert och en hälsning, berättar Gerd-Inger Persson.

I våras fick stickandet lite mer formell form. Gänget har nu med hjälp av ABF bildat föreningen Sticka för fred. ABF har också hjälp till att göra en halvtimmes dokumentärfilm om gruppen och deras stora engagemang. Framöver väntar nya projekt.

– Vi har lagt in en ansökan hos Europaparlamentet om ett kulturellt samarbete med Cirkus Cirkör. Det skulle vara en väldigt stor sak för oss om vi fick igenom det.

Publicerad i nummer 3, 2020

Fler artiklar om allt som händer i ABF: