Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

”Det är en så härlig miljö!”

– ABF i Dalarna ser till att de yngsta får del av kultur

Det har spelats barnteater en hel vecka i juli de senaste nio somrarna i Leksand. Och självklart finns ABF med på plats. – Om vi ska bevara kulturen framöver måste det finnas någon att lämna den vidare till. Därför känns den här veckan viktig, säger KENT DAHLQUIST från ABF Borlänge-Nedansiljan.

– Du får välja vad du vill. Ta en seriefigur eller något du tycker är fint!

Beth Holzmann, som sitter i ABF Borlänge-Nedansiljans styrelse, hjälper Esther Hasslerud att välja ut något hon gillar bland serietidningarna och arken med olika motiv som ligger på borden i ABFs tält. När valet är gjort klipps biten ut, stoppas in i en maskin och helt plötsligt har det tillverkats en ny knapp att sätta på tröjan. Det här har visat sig vara en riktigt populär aktivitet.

– I går gjorde vi ungefär 135 stycken knappar. Det är massor med barn här vid vårt bord nästan hela tiden, berättar Kent Dahlquist som också sitter i styrelsen.

Tältet står framför det herrgårdsliknande huset Hildasholm i Leksand och här pågår den nionde upplagan av barnteaterveckan för fullt. Förutom att vara på plats med sin knapptillverkarmaskin bidrar ABF också ekonomiskt. Ett viktigt skäl att delta är att få fler att upptäcka ABF och den verksamhet som bedrivs.

– Det pågår ju en diskussion på en del håll att dra ner bidragen till folkbildningen. Därför är det viktigt att visa att vi finns och vad vi gör.

Lite längre bort börjar det bli trångt framför scenen i ett av tälten som står på området. Det är Björn Söderbäck ska börja sin föreställning Gluffgrytan.

– Alla barn kom fram till mig, ropar han och får barnen att både hänga med och delta under hela föreställningen trots att den enda rekvisita han har är en stol och en väska.

Tidigare på dagen har den vandrande pjäsen Bockarna Bruse gjort succé igen bland de minsta besökarna. Berättelsen följer den klassiska sagan och utnyttjar den spännande trädgården runt Hildasholm där den drar runt på olika ställen.

– I år har vi förändrat den fjärde bocken som är något av en superbock. I år är han lite gammal och virrig, berättar Patrik Johansson som är med i föreställningen.

En som uppskattar den här veckan är Bitte Lång Lundgren. Hon är på besök med barnbarnet Svea för andra gången. I år blev det tre föreställningar och Svea var dessutom med i en av dansaktiviteterna.

– Det är en så härlig miljö att vara i och teatrarna vi såg utspelades ute i trädgården. De fångar barnen på ett så fint sätt så de blir delaktiga i teatern. Även en mormor kan bli indragen om vargen är hungrig!

Under veckan spelas sammanlagt 19 föreställningar. Förutom teater kan man också lära sig att vika origami, hänga i myshörnan, testa att uppträda själv på den öppna scenen och lyssna på ett författarbesök. Med mera.

– Vi vill bjuda på det mesta och tar ingen entréavgift förutom till föreställningarna. Det känns viktigt att vi kan hålla veckan så lite kommersiell som möjligt, säger Anders Ragnegård som är konstnärlig producent.

Det är Kulturföreningen Paraden som driver barnteaterveckan i Leksand. De första åren hölls förställningarna enbart där, men nu har fler kommuner hakat på. Så samtidigt spelas det också teater i Älvdalen, Grängesberg och Falun.

– Det känns bra att vi kan ge många barn ett möte med teatern på det här sättet. Jag hoppas att det här är något de minns när de är vuxna, avslutar Anders Ragnegård.

Publicerad i nummer 3, 2023

Fler artiklar om allt som händer i ABF: