Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

”En maktfråga”

– universell design ger ett samhälle för alla

Så stor tillgänglighet att så många som möjligt kan leva självständigt på lika villkor. Det är tanken bakom universell design och temat för studiematerialet Rätt från början. – Det här är en maktfråga som vi hoppas fler vill börja jobba med, säger Diana Chafik som varit projektledare för materialet.

Universell design är egentligen inga konstigheter. Saker ska vara utformade efter dem med störst behov så att så många som möjligt kan använda saker så enkelt som möjligt.

Men det räcker ibland att ta en promenad utomhus, lyssna på ett föredrag eller försöka kontakta ett företag för att inse att vi har lång väg kvar. Det kan vara svårforcerade trappor, hörsalar utan ljudslinga, skyltar utan blindskrift eller annat som utestänger dem med funktionsnedsättningar.

– Det här beror på flera saker. Ibland tar man in testpersoner väldigt sent i en designprocess och då är det svårt att ändra på saker. Men det handlar också om en maktfråga, vad som är gångbart. Man utgår för ofta från att alla till exempel ser och hör, säger Diana Chafik.

Sedan 2019 har hon arbetat i ett projekt om just universell design. Under arbetets gång har man bland annat upptäckt att kunskapen hos bland annat myndigheter och kommuner är låg, samtidigt som det finns mycket mer kunskap hos de personer och organisationer som jobbar med de här frågorna.

– Vi måste bli mer aktivt involverade för att driva på en kunskapshöjning. Det är precis det man kan använda det här studiematerialet till. Det finns massor med konkreta exempel på hur man kan påverka och få företag, kommuner och andra att bli bättre på det här perspektivet.

Vad hoppas du ska hända rent konkret efter man har haft en cirkel med ert material?

– Jag hoppas att man som grupp eller förening känner att man vågar ta sig an de här frågorna och att man fått bra metoder för att kunna påverka.

Publicerad i nummer 1, 2022

Fler artiklar om allt som händer i ABF: