Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Grand old cireklledare

Om några veckor fyller han 95. Men PER OLOF BERG har inga planer på att pensionera sig från uppdraget som ledare för FN-cirkeln i Lidköping, som med sina 30 år är en av de cirklar som hållit på allra längst i hela ABF-Sverige.

I Lidköping vid Vänern delar ABF lokaler med Folkets hus. Och det är hit, till det gröna funkishuset i ena änden av stadens gågata, som Per Olof Berg och hans sju deltagare beger sig varje torsdagsförmiddag.

– Första halvtimmen pratar vi skit, säger deltagaren Rolf Sundberg.

– Det är inte skitprat. Vi pratar om vad som har hänt i veckan, lokalpolitiskt och i världen, protesterar Martin Stenholm som också är med i cirkeln.

De sitter fyra på var sida av det avlånga bordet vid fönstret med utsikt över skolan på andra sidan Wallgatan. Bland termosar och fikabröd ligger högar av utskrivna papper. Den gemensamma nämnaren bland deltagarna är en bakgrund i arbetarklassen, en nyfikenhet och en vilja att ständigt förkovra sig, få veta mer.

– Vi läser om demokrati, om flyktingar, om miljöfrågor, om vatten, om första världskriget, berättar Per Olof Berg och jag tänker att detta är på många sätt ur-ABF.

Ett litet sammansvetsat gäng som ytterst fritt och väldigt frivilligt träffas regelbundet för att lära mer om något som intresserar dem, tillsammans. PO Berg är veteranen som har varit med sedan cirkeln startade för trettio år sedan.

– Det var min företrädare Stig Bergkvist som ringde mig och frågade om jag ville vara med, säger han.

Det var när Stig Bergkvist dog som Per Olof Berg tog över som cirkelledare. I dag är han en av ABFs allra äldsta cirkelledare och cirkeln en av de som har hållit på längst i hela ABF-Sverige.

– När man börjar tror man ju inte att det ska bli något historiskt.

Även deltagarna har bytts ut genom åren, för det mesta först efter att de har avlidit.

– Vi är noga med vilka som får vara med, det måste vara förankrat hos alla.

Hur har de lyckats hålla ihop under alla år?

– Det har nog att göra med att vi är så samhällstillvända och nyfikna på samhället, säger Per Olof Berg.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: