Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Gröna fingrar!

– så får du odlingscirkeln att växa

Våren närmar sig och med den odlingscirklarna. Men hur gör man då för att få ännu bättre och mer givande träffar? Fönstret har pratat med två erfarna cirkelledare som delar med sig av sina bästa tips.

En av de största utmaningarna som cirkelledare för en odlingscirkel har är att få deltagare utan odlingsvana att inse att det inte finns en fast manual. Att det inom odling – precis som med en massa andra saker – finns många sätt att göra rätt, de är bara olika.

– Åh, det där känner jag igen. Jag försöker förmedla att man inte kan lära sig om man inte provar, säger Melina Pollack.

Hon leder två olika odlingscirklar inom ABF Jönköping där man odlar tillsammans. Om man leder en cirkel som bygger på att alla odlar på samma plats menar hon att det är viktigt att alla känner att de också hör hemma där.

– Just att de känner delaktighet gör cirkeln bättre. Att alla känner att de behövs för att det ska fungera. Det behövs alltid någon som vattnar eller gör andra saker, menar hon.

Vilket tips vill du ge till den som leder sin första odlingscirkel?

– Jag tror det är bra om man släpper kontrollen lite. Det blir för det mesta bra ändå. Det gör också att deltagarna känner sig mer motiverade. Allt står och faller inte med mig, utan alla kan faktiskt.

I Hallsberg kom ABFs odlingscirkel i gång redan i december. Där odlar man inte tillsammans på samma sätt som i Jönköping, utan deltagarna utgår från sin egen trädgård eller odlingstäppa. Det viktigaste cirkelledare Tina Frödin vill förmedla är tålamod.

– Det är lätt att tänka att det inte blev något, och så river man bort saker och väntar inte tillräckligt länge. Man kanske tror att det är slutskördat i juli–augusti, men så är det sällan. Man kan hitta frösådda saker och massor av babyplantor senare.

Tinas cirkel är omfattande och täcker in hela odlingsåret från frösådd till skörd och tillverkning av egen gödning. Men det går så klart att ha andra typer av cirklar.

– Vill man leda en mindre cirkel har pallkrageodling blivit väldigt stort. Och i den där lilla rutan kan man göra samma sak som på friland, men det blir mer överblickbart.

Vad är det roligaste med att lära andra att odla?

– Att förmedla kunskap och få andra att upptäcka glädjen med att odla. Och så vill jag också gärna visa att man kan göra på många olika sätt. Jag själv upptäcker nya saker varje år.


Följ Melina Pollacks två cirklar på Instagram: ok_kolonilott och tandstickans_stadsodling.

Publicerad i nummer 1, 2021

Fler artiklar om allt som händer i ABF: