Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

”Jag fick en kick!”

– gratis fortbildning till alla cirkelledare

I flera år har Miredes Elofsson haft cirklar i måleri. Sedan gick hon en vidareutbildning i kreativt återbruk – och nu har hon börjat leda en helt ny sorts cirkel. – Vi ska sy nytt av gamla tyger, säger hon.

Visste du att du som cirkelledare kan få gratis fortbildning? Kursen i kreativt återbruk är bara en av flera av ABFs vidareutbildningar. Dels finns kurser för dig som vill lära mer om ditt eget ämne, till exempel sång för alla, pedagogik för just språkcirkelledare och inspiration för de som leder estetiska cirklar. Dels fördjupning i pedagogik och ledarskap för alla sorters ledare, bland annat i presentationsteknik och olika sorters lärstilar.
Miredes Elofsson är från Alingsås och i våras nappade hon på ett erbjudande från ABF Västra Götaland om en dags utbildning i återbruk för cirkelledare inom konst och hantverk.
– Det var väldigt ambitiöst, vi fick lära oss massor. Bland annat att tillverka ett slitstarkt material av gamla plastpåsar och smörpapper, göra smycken av gamla plastflaskor och sy väskor av utslitna jeans. Återvinning är ju aktuellt på alla vis och så är det kul att träffa andra cirkelledare, säger Miredes Elofsson.
Sedan hon gick i pension från jobbet som bildlärare har hon lett tre cirklar i måleri. Och nu i höst leder hon alltså även en cirkel i återbruk. När Fönstret ringer är hon i full färd med att planera vad de ska göra den första av tre träffar.
– Deltagarna ska ha med sig idéer och tyger själva, jag ska fråga hur de har tänkt och komma med lite olika förslag kring det, berättar hon.
Om det fungerar bra kommer cirkeln med återbruk att fortsätta i vår. Miredes Elofsson hoppas på deltagare som inte tidigare har sysslat med konst eller hantverk.
– Återbruk kan bli ett sätt för den ”vanliga” människan att bli kreativ. I dag är det mesta så färdigt och serverat i vårt samhälle, vi har berövats glädjen av att skapa något själva. Jag tror vi skulle bli lite lyckligare och lite mer nöjda med oss själva om vi får göra det.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: