Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Klädbytarsuccé 

i borlänge

För snart ett år sedan kom fler än sjuttio personer till ABFs kläd- och bok- bytardag i Borlänge. – Jag hoppas på samma succé i år, säger Rikard Rudikfsson, ungdomsansvarig på ABF Borlänge.

En lokal mitt i centrum, en artikel i lokaltidningen och så annonser i ABFs studieprogram, på Facebook och på sajten Klädbytardagar.se. Det var vad som krävdes för att det den 12 oktober 2013 skulle bildas en kö av Borlängebor som ville lämna in avlagda jeans och utlästa böcker.
– Den som lämnade in 20 böcker och en t-tröja fick biljetter för 21 byten. Sedan stängde vi en timme för att sortera innan man fick komma tillbaka och göra sina byten, berättar Rikard Rudolfsson som är ungdomsansvarig på ABF i Borlänge.

Bland tonåringar och pensionärer på jakt efter ännu ett par jeans eller en finare jacka fick Rikard Rudolfsson syn på en barnfamilj som han förstod var där av helt andra orsaker.
– Det framgick att de inte hade råd att köpa nya kläder, barnen var jätteglada för plaggen de fick. De hade gjort alla sina 23 byten när dottern fick syn på en tröja och mamman sa att nu kan vi inte ta mer. Men jag sa ta tröjan du, och jag såg glädjen i hennes ögon.
Rikard Rudolfsson blev starkt berörd av mötet med familjen.
– En bytardag är inte bara en hipp grej för miljömedvetna. ABF finns ju till för att motverka klassamhället. Och det finns människor, barnfamiljer, som inte har råd med nya kläder. I Sverige, i dag.
Borlänge var en av ett tiotal ABF-avdelningar som ordnade bytardag samma helg hösten 2013. I år hoppas man att dubbelt så många avdelningar ska delta i den nationella satsningen andra helgen i oktober.
– Responsen var enorm, många kom fram och tackade och undrade om nästa gång. Och det lyfter det hela, att man kan säga att det här är något som ABF gör i hela Sverige, säger Rikard Rudolfsson.


 

Så ordnar du en bytardag!

  • Kontakta Marlene Wåhlstedt på ABFs förbundsecpedition, som samordnar årets bytardag andra helgen i oktober.
  • På nätet och i sociala medier finns sajter och grupper att annonsera gratis på.
  • Ha regler för vad ni tar emot, kanske kläder men inga skor, böcker men inte häften.
  • Planera för vad ni ska göra med det som blir över. Kanske skänka till röda korset.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: