Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Kompisförmedlingen

– hemmasittande unga får hjälp av ABF

Det som började med ett telefonsamtal har nu vuxit till ett landsomfattande projekt. ABF Södra Småland har hittat en bra väg att stötta s k hemmasittare, barn och ungdomar som på grund av psykisk ohälsa vägrar att gå till skolan. – Det finns så oerhört mycket kvar att göra på det här området, säger LENA KLAREFELT, verksamhetsledare i Kompisförmedlingen.

”Ja, det finns väl en handfull.”

Citatet från utbildningsnämndens ordförande i Växjö säger egentligen det mesta om hur stor skillnad det är mellan medvetenheten från politiskt håll och den verkliga omfattningen av problemet med barn och unga som sitter hemma i social isolering. För i Växjö visade sig den verkliga siffran ligga någonstans mellan 300 och 500 personer.

– Det är inget speciellt för just den kommunen. Det är många som blundar för den här målgruppen, trots att de är så fantastiska ungdomar, säger Lena Klarefelt.

Hon leder projektet Kompisförmedlingen som startade efter att ABF blev kontaktade av en person som var aktiv i föreningen Attention. Kvinnan berättade om problemet med hemmasittande barn och ungdomar med NPF-problematik.

– Vi letade, men hittade nästan ingen information, varken på lokal nivå eller nationellt. Då förstod vi att det här var ett problem som hamnat utanför radarn.

För att lyfta frågan drog man med medel från Allmänna Arvsfonden i gång Kompisförmedlingen. Det påminner lite om kommunernas koncept med kontaktperson eller ledsagare, men är mer förfinat.

– De som varit med och som jobbat som kompisar har utbildats och vi har haft månadsträffar där vi tar tagit upp både framgångar och fallgropar. Vi har varit väldigt tydliga med att målet inte var att få ungdomarna tillbaka till skolan, utan målet var att bygga upp en tillitsfull relation och öka den psykiska hälsan. Om det resulterade i mer skolgång var det så klart en bonus.

Intresset för att få en kompis via projektet har varit stort och man har tvingats tacka nej till många. Sammanlagt har 33 unga i Alvesta, Växjö, Uppvidinge och Tingsryd varit med. Kompisförmedlingen har också väckt uppmärksamhet utanför Småland, det har kommit in förfrågningar från många kommuner ända från Lund i söder till Nordmaling i norr.

Projektet går nu mot sitt slut i den form det har nu. Men det avslutas med en nationell utbildning i metoden, och man har också tagit fram en metodbok som beskriver hur man arbetat i projektet.

– Vi kommer skicka metodboken till alla ABFavdelningar och till alla kommuner nu under våren. Och vill man veta mer är det bara att höra av sig.

Publicerad i nummer 2, 2021

Fler artiklar om allt som händer i ABF: