Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Livet blev en bok

– genom ABF

Från den fattiga barndomen i Finland till livet i Sverige som cirkelledare och föreningsentusiast. Marja-Leena Paananen började beskriva sitt liv när hon gick en skrivarcirkel i ABF. Nu har texterna blivit en publicerad bok.

Tanken från början var inte att skriva en hel bok. Utan Marja-Leena Paananen ledde en cirkel genom Kramfors finska förening där man blickade tillbaka på sitt liv med hjälp av boken Skriv ditt liv. Den innehåller en mängd frågor man ska svara på och de sex deltagarna arbetade med den när de träffades.

– Vi skrev under själva cirkeln och så läste vi högt för varandra, berättar hon.

Cirkeln ledde till att deltagarna började leta sig tillbaka i sina släkthistorier.

– En del ville veta mer om sina finska rötter och behövde ta hjälp från olika pastorsexpeditioner. Så vi skrev till dem och fick material skickat till oss från Finland.

Efter ett tag bestämde sig cirkeln för att ta en liten paus som sedan blev förlängd när coronapandemin slog till. Tanken var att alla deltagare skulle fundera på om de ville förvandla materialet i Skriv ditt liv till en bok, och det kändes rätt för Marja-Leena.

– Ett av mina barnbarn har hjälpt mig mycket med att skanna bilder och tidningsartiklar. Och nu är Levande död och begraven – Elävänä kuollut ja haudattu tryckt av ett svenskfinskt förlag i Eskilstuna.

Hur är det att blicka tillbaka på sitt liv?

– För mig har det varit tungt och jag har mått väldigt dåligt vissa tider. Det är så mörka saker jag skrivit om.

Det Marja-Leena syftar på är den tidiga barndomen, bara några få år efter andra världskrigets slut. Finland var ett sargat land med mycket fattigdom där många av de tidigare soldaterna levde med hemska minnen från det de varit med om.

– Jag såg så mycket fattigdom och elände. Vi hade väldigt dåligt med mat och många olika sjukdomar härjade.

Trots de tunga partierna ångrar Marja-Leena inte bokskrivandet. Och hon har redan nya idéer.

– Närmast mitt hjärta ligger nog den finska föreningen här i Kramfors där jag varit aktiv i 45 år. Jag har lett många olika cirklar och drivit igenom frågan om att kommunen ska bli finskt förvaltningsområde. Det kanske jag ska skriva om.

Publicerad i nummer 1, 2021

Fler artiklar om allt som händer i ABF: