Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Missing people

– En ny folkrörelse tar form

MISSING PEOPLE hjälper människor att hitta försvunna anhöriga. Organisationen som bildades förra året har vuxit explosionsartat. Nu har de blivit medlemmar i ABF.

Det är varje förälders mardröm: att inte veta var ens barn är. Det var precis det som hände i Örgryte i Göteborg i november 2012. En nioårig flicka försvann spårlöst när hon var på väg till skolan. Försvinnandet upptäcktes inte förrän efter skolans slut. Pappan anmälde henne som saknad, men tiden började rinna i väg och flickan hade till slut varit borta i nitton timmar. Sent på kvällen hittades hon till slut i sällskap med en 23- årig man och kunde återförenas med sina föräldrar.

Den som hittade henne var en del av den enorma skallgångskedja som trummades ihop på eftermiddagen. Och det var ingen slump att så många var ute och letade så samordnat. De var alla ditkallade av organisationen Missing people.

– Polisen såg oss som en resurs. Det var oerhört skönt att hon hittades, säger Anki Dahlberg från Missing people i samband med skallgångkedjan

Det var där och då många hörde talas om Missing people för första gången. Men fallet i Örgryte är inte det enda där de har spelat en avgörande roll i flera fall runtom i landet har de hittat avgörande bevis – både i fall som precis har inträffat, men också i sådana där polisen har kört fast.

Resultaten är inte det enda anmärkningsvärda med Missing people. De har också haft en medlemsutveckling som både förvånat och imponerat. Trots att de bildades så sent som 2012 är redan hundratusentals människor engagerade i verksamheten.

– Vi har två typer av medlemmar kan man säga. Den enda gruppen är de 20 000 personer som finns med i vårt skallgångsregister. De hjälper till på plats när vi söker. De andra kallar vi volontärer och finns med på Facebook och liknande. De är 250 000 personer, berättar Rolf Atterling som sitter med i ledningsgruppen för Missing people.

Och sedan i somras är organisationen alltså medlemmar i ABF. Tanken är att ABF ska hjälpa till med det stora utbildningsbehov som finns.

– Till en början ska vi få hjälp med att utbilda en del av våra frivilliga till patrullledare. Då kommer det att finnas människor bland de som ska gå skallgång som inte bara är frivilliga, utan har en utbildning också, berättar Rolf Atterling och fortsätter:

– Längre fram kan det handla om utbildningar i kartkunskap och liknande saker. Det finns mycket vi kan ha nytta av. Men vad är det då som har gjort att Missing people har kunnat växa sig så stora på så kort tid? Detta samtidigt som många organisationer tappar medlemmar.

Ellinor Carlsson som fungerar som administratör på föreningens kansli – och som även är ute och föreläser om verksamheten – tror det handlar om flera saker. En viktig drivkraft för många är att det är lätt att sätta sig i in i paniken hos dem vars barn, pappa eller mormor har försvunnit spårlöst.

– Sedan tror jag också det handlar om sättet vi arbetar på. Alla som har anmält sig för att gå skallgång får ett sms när det behövs människor i närheten där de bor. Kan man inte behöver man inte komma. Man väljer alltså själv hur engagerad man ska vara, säger hon.

I dagsläget består föreningen av en styrelse och en ledningsgrupp. Det finns underavdelningar också, man har inte riktigt hunnit med att bygga upp föreningen på traditionellt sett. Men i framtiden hoppas man kunna ha en organisation med lokalavdelningar som man kan bli medlem i.

– Det ligger som en framtidsplan. Vi kan inte sitta sex personer här i Göteborg och styra allt, det går inte. Men hade vi gått den långa traditionella vägen hade det tagit evigheter. Vi har prioriterat att ta emot dem som vill hjälpa till i stället för att bygga en organisation, säger Rolf Atterling.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: