Så får du fart på läxhjälpen
Vill du dra i gång läxläsning, men vet inte riktigt i vilken ände du ska börja? Då har Unga Örnar precis den guide du behöver. – Vårt material är en blandning av studiematerial, checklista och handledning, säger Annie Larsson, förbundsombudsman på Unga Örnar.
AV ELISABET WAHL
De flesta som jobbar med barn och unga är eniga: Att ta sig igenom skolan ger bra förutsättningar i livet. Både på kort sikt och lång sikt. Därför är läxläsning en viktig del av Unga Örnars verksamhet.
– Vi är egentligen emot läxor, vi tycker att hemmet ska få vara en plats för vila och lek. Men nu finns de och då vill vi hjälpa dem som har det tufft att klara läxorna på egen hand, säger Annie Larsson.
Hon har under året uppdaterat materialet Läxhjälp och så här lagom till ett nytt läsår kan det vara ett bra stöd för den som vill dra i gång.
– Man kan se det som en verktygslåda. Materialet tar upp viktiga saker att tänka på och tips för att komma i gång.
Materialet följer processen från start till slut. Här hittar man allt från övningar för hur man ska lägga fram idén för en rektor till vilken lokal man ska välja och tips inför en av de kanske tuffaste utmaningarna – hur man rekryterar ledare.
– I vissa fall har vi använt oss av Volontärbyrån, men man kan också fråga kompisar och bekanta. Det behöver inte vara så stort, man kan bara be någon följa med och testa en gång så får de se om det är något för dem.
Finns det några framgångsfaktorer?
– Att göra det kul! Kanske avsluta med en lek eller någon annan aktivitet. Och att bjuda på något att äta. Det är också viktigt att tänka över lokalen. Det kan vara bra att vara på skolan, men då tror eleverna kanske att det är obligatoriskt. Man kan alltid kontakta Hyresgästföreningen till exempel och se om de har en lokal att låna ut.
Publicerad i nummer 3, 2023