Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Så mycket ABF!

Vad får man om man korsar Så mycket bättre med folkbildning? I Malmö har ABF skapat mötet där fyra band med helt olika bakgrund träffas för att spela, prata musik och umgås.

Det är en ära att få vara här på er första spelning!Lundabandet The Tits har precis spelat egna låten Room of shades och möter publikens jubel. Men det är ingen vanlig publik, utan de som lyssnar är tre andra band som också strax ska spela. Verkar upplägget bekant? Nej, det är inte Tv4-programmet Så mycket bättre där kända artister spelar varandras låtar, utan scenen är hämtad från den halvtimmeslånga filmen Mötet som är ett samarbete mellan ABF, fritidsgården Hemgården och Kultur och fritid i Lund. Upplägget är enkelt: fyra band träffas, pratar musik och spelar låtar för varandra. Några är väldigt unga, några lite äldre och de spelar helt olika sorters musik.

– Vi ville hitta nya sätt att lyfta upp vår musikverksamhet, utan att bli alltför kommersiella. Det är mycket tävlingar och liknande när man ska lyfta fram nya band, berättar initiativtagaren Mauricio Picasso från ABF i Lund.Med i filmen är en brokig kvartett: hiphopkollektivet Kvinnliga situationen, metalgruppen Seren, PRO-bandet och så punkiga The Tits. Ingen av dem hade träffats tidigare och inför inspelningen visste ingen riktigt hur slutresultatet skulle bli.

– Jag är inte religiös, men när inspelningsdagen var slut gick jag på moln. Det var en sådan stark själslig upplevelse, säger Mauricio Picasso.

Trots skillnaderna i ålder och musikstilar fanns det mycket som bandenhade gemensamt. Kärleken till musiken bland annat.

– Det var tydligt att musiken är en väldigt viktig del av deras liv. Framför allt PRO-bandet berättade hur musiken också var viktig för att behålla sina sociala nätverk.

Filmen går att ses på ABF play. Vill man se ännu mer av de olika banden finns det även låtar upplagda på den egna Youtube-kanalen.

Det är också tänkt att man ska göra samma sak en gång till. Men den här gången ska man försökafå hjälp med efterarbetet.

– Nu klippte vi och jobbade med filmenfrån april till september och tappade väl lite tempo och lust. Så vi ska försöka hitta någon som kan bekosta klippningen åt oss. Men sedan kör vi i gång igen. Vi vill absolut göra det här igen.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: