Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Tidningen som alla vill läsa

I Göteborg och Jönköping kan de som läser svenska för invandrare hos ABF Vux vara med och göra en egen tidning. Världen & vi har fått pris av EU-kommissionen och används som studiematerial. – Många SFI-elever tycker att Världen & vi är mer intressant än andra läromedel. Det är verkliga berättelser, inga texter om påhittade personer, säger chefredaktör Fatima Grönblad.

När Fönstret kliver in i sal 10, en trappa upp i Odinsskolan i centrala Göteborg pågår diskussionen om vad som ska vara med i nästa nummer av Världen & vi för fullt. För en vecka sedan bestämde redaktionen i en omröstning att ha barn och familj som tema, nu ska de komma överens om vad deras artiklar ska handla om.

– Sverige är det bästa landet i hela världen att få barn i. Men jag ser också att barnen i landet inte respekterar sina föräldrar. De har mycket mindre respekt för lärare och för föräldrar, säger Ali Hossein Rezai som kommer från Afghanistan.

– Jag vill fråga … varför tror barnen i Sverige att socialen skyddar dom? Får dom lära sig det i skolan? undrar Khloud Al Refai från Syrien.

Idéer och åsikter flyger genom luften och chefredaktör Fatima Grönblad fångar upp. ”Många föräldrar är rädda för socialtjänsten” skriver hon på vita tavlan. Flera nickar instämmande när hon frågar om de kanske ska göra en intervju med någon som kan förklara hur den svenska socialtjänsten egentligen fungerar.

Lilian Ogbodu från Nigeria vill nyansera bilden av hur socialtjänsten arbetar.

– Alla säger att socialen tar barnen. Men när man får barn får man bra stöd av socialtjänsten och BVC. Man får tips på vad man kan göra om barnen skriker mycket. De vill kolla att barnen och föräldrarna är trygga, säger hon.

Tidigare teman har bland annat varit religion och ett nytt liv i Sverige.

– Det blir ofta bra diskussioner, alla tycker inte lika. Någon är väldigt troende, och någon annan har flytt från Iran för att slippa kravet på att vara religiös. Folk är väldigt nyfikna på varandra. På senaste redaktionsmötet var det en 20-årig rysk feminist, en fembarnsmamma från Syrien och en buddistmunk, säger Fatima Grönblad som är anställd på deltid av ABF Vux.

Alla redaktionsmedlemmar läser svenska för invandrare (SFI) på ABF Vux. Här får alla deltagare frågan om de vill vara med och göra Världen & vi, som sedan används i undervisningen.

Tidningen kommer ut tre gånger om året och startades 2013, när tre av eleverna på SFI råkade vara journalister – en ledarskribent och en tv-redaktör från Irak samt en grävande reporter från Turkiet. Några år senare fick Världen & vi EU-kommissionens pris som bästa språkprojekt.

– Vi fick priset för att tidningen och redaktionsarbetet fungerar så fint både som ett elevstyrt läromedel och som en arena för demokrati för en grupp vuxna som kan behöva stöd för att göra sin röst hörd i samhällsdebatten, säger Jenny Hostetter som var Världen&vis första chefredaktör.

Genom åren har tidningen fått stor betydelse för många av skribenterna.

– De som fick publicera sig, se sina texter i tryck fast de bara varit några månader i Sverige, det gav deras erfarenheter ett slags resning, att andra fick syn på dem. I flera fall ledde jobbet på redaktionen till att de kunde komma vidare i en utbildning eller jobb, berättar Jenny Hostetter.

Tillbaka i sal 10 fortsätter redaktionsmötet. Många vill ha ordet.

– Du får vänta lite, alla har inte sagt något än. Najma, hur tänker du? frågar Fatima Grönblad.

Mötena blir ofta till en lektion i praktisk demokrati.

– Många idéer föds genom samtalen när vi planerar nästa nummer. Det blir många bra diskussioner, konstaterar Fatima Grönblad.

Innan mötet är slut uppmanar hon alla att börja skriva på sin artikel hemma.

– Sedan läser vi texterna tillsammans nästa fredag. Om man vill vara anonym behöver man inte visa sin text, säger hon.

Vad betyder tidningen och arbetet på redaktionen för deltagarna?

– Det blir en utmaning, ett sammanhang där de får känna sig som vuxna människor och deras berättelser och åsikter blir hörda.

Publicerad i nummer 4, 2020

Fler artiklar om allt som händer i ABF: