Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Uppsala pratar demokrati

Demokrati är pågående process som ständigt behöver näring. Därför drar ABF i Uppsala i gång demokraticirklar i samtliga länets kommuner med hjälp av samtalskort från projektet Vi måste prata. – Det här är ett kul sätt att närma sig svåra frågor, säger verksamhetsutvecklare Teresa Haake.

Hur demokratiskt var Sverige innan rösträtten genomfördes? Hur demokratiskt var Sverige efter 1921? Vad tror du det fanns för argument för och emot allmän rösträtt?

Nej, det är inga tentafrågor, men exempel på diskussionsfrågor som finns på de samtalskort som Forum för levande historia och landets studieförbund tagit fram inom initiativet #Vimåsteprata. Nu tänker ABF i Uppsala använda dem för att få fart på demokratisamtalen i länet.

– Ja, vi ska dra i gång cirklar i alla kommuner. De bygger helt på korten och vi hoppas kunna locka deltagare både från våra medlemsföreningar och från allmänheten.

Korten finns i sex olika kategorier: Fakta, rollspel, demokratiska dilemman, 100 år av kvinnokamp, Sverige <—> Världen och val.

I varje kategori finns det 11 kort med några olika frågor på och på varje träff väljer cirkeln något eller några kort man vill diskutera inom dagens kategori.

– Man kommer inte hinna igenom alla kort på en kväll. Någon grupp kanske vill prata mest om lika lön för lika arbete och kamp för rösträtt, men väljer bort mäns våld mot kvinnor och #metoo. Man får helt enkelt göra en plan som passar gruppen.

Vad är det viktigaste med att prata om demokrati?

– Det är att inse att man inte bara kan ta demokratin för given. Det är också så mycket mer än bara beslutsfattande. Man kanske tänker ”jag röstar vart fjärde år, det är demokrati”, men demokrati är också en pågående deltagarprocess som styrs av samtal och möten. Vi har också Ungern och Polen väldigt nära där demokratin hotas på ett allvarligt sätt.

Publicerad i nummer 1, 2022

Fler artiklar om allt som händer i ABF: