Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

”Välkommen till Sverige!”

När kriget i Ukraina bröt ut mobiliserade ABF snabbt och på många olika sätt. Man anordnade språkkaféer, samlade saker till de som behövde och ordnade temakvällar om kriget. Fönstret hälsade på i Upplands Väsby där man under parollen KVINNA TILL KVINNA packade påsar med nödvändiga sanitetsprodukter för att dela ut.

– Nu börjar det bli fullt här. Visst kan jag göra dubbla lager?

Elisabeth Widman tittar på mängden påsar som ständigt växer på golvet och funderar på hur hon ska få plats med alla. Innan påsarna når henne har de andra frivilliga lagt ned bindor, några små handdukar, våtservetter, choklad och andra saker en kvinna på flykt kan behöva. Hon står sist i ledet och hennes uppgift är att häfta fast en lapp på ukrainska med orden ”Välkommen till Sverige”. Påsarna ska sedan delas ut via olika organisationer och kyrkor som har kontakt med flyktingarna som flytt undan kriget.

Vi befinner oss i ABF Norra Stockholms läns lokaler i Upplands Väsby där ungefär tio frivilliga är på plats. Att det packas påsar beror på flera personer. Kanske främst på Karin Blomkvist Paegelow som på egen hand åkte till Nynäshamn där många ukrainska flyktingar kommer med båten från Polen. Hon såg många frivilliga och många goda intentioner, men också att hjälpen behövde bli något mer strukturerad.

– Jag har jobbat med sådana här frågor i 30 år, ända sedan kriget i Bosnien då man också hjälpte flyktingar på temat kvinna till kvinna. Jag tänkte att det är precis det vi kan göra här. För de som kommer nu är bara kvinnor och barn, männen är kvar i Ukraina. Jag har bra kontakter inom kyrkan och med flera diakoner och såg att här fanns det ett behov.

En annan viktig kugge är Mari Ståhlberg som jobbar som administratör hos ABF Norra Stockholms län. Hon såg till att den egna organisation bidrog med pengar till just de här inköpen och kontaktade cirkelledare som i sin tur lyckades få fram flera frivilliga som kunde hjälpa till.

– Tanken är nu att den här typen av arbete ska ut i föreningarna. Det går att göra hur mycket som helst, så vi hoppas att fler inspireras.

Både Karin Blomkvist Paegelow och Mari Ståhlberg hoppas på att packandet ska fungera som ett startskott för något större. De pratar om matlagningskurser, cirklar i ukrainskt broderi och förhoppningen att kunna starta svenskakurser för de nyanlända. De hoppas också kunna dela ut den här typen av välkomstpåse till deltagarna.

– Jag tror det skulle vara ett väldigt fint sätt att göra Sverige levande, säger Karin Blomkvist Paegelow.

Det är inte bara i Upplands Väsby som ABF och många olika medlemsorganisationer kavlat upp ärmarna och börjat jobba för att ge de nyanlända en bra start i Sverige. I Göteborg har Ukrainska alliansen i Sverige – som har ett centralt samarbetsavtal med ABF – tagit en ännu mer framträdande roll än vad man haft innan.

Man har länge haft läxläsning och liknande aktiviteter. Nu samlas de varje söndag hos ABF på Frölunda torg och hjälper till med både med praktiska frågor och myndighetskontakter där det kan vara svårt att navigera på egen hand som nyanländ.

– Mycket handlar om barnen. Vi kommer att ha påskpyssel här till exempel och laga svensk mat. Vi vill visa vad man äter i Sverige och hjälpa dem att känna sig mer hemma, säger Tetyana Rep som är ordförande Ukrainska alliansen i Sverige.

Och man behöver inte leta länge för att hitta fler exempel på där ABF engagerat sig i Ukraina. Det handlar om mängder av språkkaféer, föreläsningar, praktisk hjälp för att få människor att känna sig hemma – allt under devisen ”Välkommen hit!”.

– Det är fantastiskt att se hur vi ställer upp och mobiliserar i hela landet. Vi gör verkligen skillnad, säger ABFs förbundssekreterare Annika Dahl.


ABF engagemang i Ukraina

Det finns många sätt att engagera sig i Ukrainafrågor. Kontakta din lokala ABFavdelning om du har en idé som du skulle vilja göra. Man kan också kontakta Lina Jäderberg på ABF Gästrikebygden som har väl upparbetade kontakter med ABF Belarus som just nu både samlar in pengar och andra saker för att hjälpa flyktingar från Ukraina.

Publicerad i nummer 2, 2022

Fler artiklar om allt som händer i ABF: