Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Vem är konstnär?

Konstnärsvärlden är alldeles för sluten. Det vill ABF-stödda projektet ”Vem har rätt att kalla sig för konstnär?” ändra på.

Det bubblar av entusiasm i John Hayes röst. Han och några av de ungdomar från Hallsberg som deltar i ”Vem har rätt att kalla sig för konstnär?” har precis kommit hem från Skellefteå. De har besökt en dagverksamhet med inriktning på skapande och på allvar börjat planera för det som ska hända i sommar: en skaparvecka för unga konstnärer och kulturskapare med funktionsnedsättningar.

– Det var ett väldigt härligt besök! Det var kul för ungdomarna att få träffa de andra deltagarna på riktigt, säger projektledaren John Hayes.Låt oss från början: ”Vem har rätt att kalla sig för konstnär?” är ett projekt som både vill stötta unga konstnärer med funktionsnedsättningar, men också få i gång en debatt kring vad som egentligen räknas som konst. Och varför kan vissa kalla sig konstnär efter en utställning, medan andra bara möts av rynkade näsor.

– Konstnärsvärlden är en väldigt sluten värld. De här ungdomarna har inga kontakter och därmed små chanser att bli etablerade.

De 30 deltagarna kommer frånfem ställen i landet: Skellefteå, Botkyrka, Hallsberg, Karlstad och Malmö. Den 21–25 augusti kom-mer de alla att samlas i Folkets hus och folkparken i Hallsberg. Där ska de skapa var för sig och tillsammans. Resultatet ska visas på en konstutställning.

– Folk kommer att häpna, herregud vilka grejer som redan är på gång! Det kommer bli en färgexplosion! säger John Hayes.

Men arbetet får inte slut med skaparveckan. ”Vem har rätt att kalla sig för konstnär?” ska fortsätta under två år till. John Hayes hoppas på många små och stora utställningar på de olika orterna. Och i förlängningen: att omgivningen får upp ögonen för deltagarna.

– När till exempel stora företaget Green Cargo här i Hallsberg ska köpa in konst, så måste de inte vända sig till någon av de stora namnen. De kan anlita några av våra ungdomar. Det finns så mycket talang här.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: