Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Vi har fått kompisar

i hela världen!

För några år sedan började en grafikcirkel i Eskilstuna att samarbeta med människor i flera andra länder. Nu ställer de ut grafiska tryck som har skapats i flera olika länder.

Hösten 2010 fick de fem cirkeldeltagarna höra talas om Correspondance, ett internationellt samarbete där man skickar konstverk mellan sig.

– En kompis till mig hade varit med tidigare, och vi tyckte att det lät spännande, säger Lillian Sundholm som leder cirkeln som har funnits sedan 1980-talet.

Kravet var att deltagarna skulle använda sig av olika grafiska tekniker för att skapa något på temat ”i mitten” samt att det på varje blad skulle finnas adress och frimärke. Sammanlagt deltog åttio personer, de flesta från Europa.

När Fönstret ringer har ett tio kilo tungt paket med grafiska tryck just kommit till posten till Eskilstuna från Fyns grafiska verkstad i Danmark.

– Det har varit väldigt spännande att se vad de andra har gjort med konstverken.

Fram till den 20 maj ställs resultatet ut på Ebelingmuseet i Torshälla. Sedan skickas utställningen vidare till Danmark, där den visas på Skovhuset i Vaerlose i september.

Nu planerar man redan för nästa omgång av Correspondance. Då är temat ”tillsammans”.

– Det här har gett oss nya kompisar och vänner över hela världen, det är fantastiskt att kunna utbyta erfarenheter utan att träffas. Det har också lärt oss mycket, vi har fått en ordentlig fördjupning i grafik.

Vilka är dina bästa tips, om den som vill hitta en internationell samarbetspartner till sin cirkel?

– Använd social medier! Vi har en Facebookgrupp där vi kommunicerar och det underlättar mycket.

– Det gör inte så mycket om man inte kan språk så bra. Vi hjälps åt med franska och engelska, sen kör vi på och förstår varandra ändå. Dessutom kommunicerar vi genom konsten, vilket är det viktigaste.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: