Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Reportage

Amerikanska aktivister

– i USA växer de nya gräsrotsrörelserna mot Donald Trump

I takt med att president Donald Trumps attacker på USAs demokratiska institutioner blir allt grövre blir de gräsrotsorganisationer som protesterar mot honom allt fler – och allt finurligare. Fönstret har träffat några av USAs nya och kreativa demokratiaktivister.


Trump och demokratin

I sin bok Hur demokratier dör beskriver de amerikanska statsvetarna Steven Levitsky och Daniel Ziblatt hur Donald Trump och Republikanska partiet medvetet försöker luckra upp de normer som skyddar den amerikanska demokratin, i syfte att öka sin makt med ohederliga metoder.

Exempelvis har Trump ifrågasatt kongressens rätt att ställa honom inför riksrätt och förbjudit tjänstemän att vittna mot honom. De som ändå gjort det har hotats och avskedats. Även flera domare och åklagare som vägrat ge efter för presidentens uppmaningar att korta fängelsestraff för hans vänner har avgått, hellre än att frångå rättspraxis.


– När jag såg Baby Trump-ballongen på teve från London och hörde presidenten erkänna att han störde sig på den, tänkte jag att det där skulle kunna bli min grej, ballongen är så mycket jag!Robert Kennedy (som inte är släkt med USAs tidigare president) ler brett innan han till fotografens förtjusning och med hjälp av ett sugrör blåser upp en minivariant av den sex meter höga ballongen som föreställer en illorange Donald Trump i blöja som vajade över Parliament square i London under den amerikanske presidentens statsbesök där i juli 2018. När Robert Kennedy såg ballongen tänkte han omedelbart – den måste vi ju ha!

– Jag bor nära Trumps golfbana i New Jersey och vi var redan en grupp som börjat demonstrera där på helgerna, köra förbi med anti-Trump-skyltar i bilfönstren och tuta och så där.

Gruppen i New Jersey tog kontakt med Matt Bonner i London, som designat och låtit tillverka Baby Trump för pengar som han samlat in.

– Vi startade en egen insamling på sociala medier för att kunna frakta ballongen till USA. Men sedan visade sig att det blev billigare att tillverka en egen.

Insamlingen gav en kvarts miljon kronor, vilket räckte till sex jätteballonger som lokala aktivister nu kan ”adoptera” för att ha med vid en demonstration eller när Donald Trump kommer till stan – givet att de kan betala för frakt, helium och säkerhetsvakter.

– Ballongen fungerar som en magnet, särskilt i mindre städer. När vi fått upp den i luften så samlas alla coola personer i stan under den – bögar, kvinnor, svarta – alla kommer!

Aktivisterna från New Jersey har delat uppgifterna mellan sig, några sköter bokningarna, andra kontakter med pressen. Robert Kennedy är den som sätter sig i sin skåpbil och kör Baby Trump dit han ska.

– I’m the babysitter – det är jag som är barnvakten!

På plats är det han som blåser upp ballongen med helium och håller kontakt med den lokala organisatören och polisen. Häftigast hittills var G20-mötet i Buenos Aires i november 2018.

– Våra vänner från England ringde och frågade om jag kunde flyga dit om två dagar. Det var otroligt häftigt, Trump är farlig men ballongen fick alla att le!

Steget närmare den amerikanska politikens mittfåra finns Indivisible, en av flera rörelser som bildades omedelbart efter presidentvalet 2016. Indivisible började som en 23 sidor lång manual på nätet, skriven av partipolitiska tjänstemän som alla jobbat för demokratiska kongressledamöter och visste hur påverkade politikerna i Washington DC blir när väljare i deras egen valkrets kommer till möten för att protestera eller ställa frågor. Något som republikanska aktivister på högerkanten, i den så kallade Tea party-rörelsen som motsatte sig förre presidenten Barrack Obamas politik, länge varit skickliga på.

– Vi har alla egna erfarenheter av hur effektiva de här metoderna är när de använts mot oss. Så vi tänkte vi kunde sno dem och använda dem själva i stället, säger en av Indivisibles grundare Leah Greenberg.

En av dem som strax efter Donald Trumps valseger gick in på Indivisibles hemsida, laddade ner manualen och skrev in sitt postnummer för att hitta närmaste grupp var bokförlagsredaktören Rebecca Saletan, nyss fyllda 60. Sedan dess är hon en stolt och väldigt aktiv medlem i Indivisible Harlem i New York.

– Jag har alltid varit samhällsintresserad. Men det här är första gången jag engagerar mig politiskt, säger hon.

Hon bjuder med Fönstret på just den typen av möte som Indivisible manualen uppmanar sina medlemmar att bevaka – politiker från delstaten New Yorks huvudstad Albany har rest ner till Manhattan för att svara på väljarnas frågor om årets budget.

– Många kommer till de här mötena för att vittna om hur de drabbats av bristfällig kommunal service. Vi försöker få dem att se sambandet mellan nedskärningar och de politiska beslut som fattas i Albany. Ofta handlar samtalen om ren demokratiutbildning av medborgare.

Inför senaste delstatsvalet 2018 fick aktivisterna på norra Manhattan uppleva hur effektiv Indivisble-metoden kan vara.

– I de fina områdena på Upper west side kan vi inte knacka dörr, många bor i hus med egna portvakter som inte släpper in oss. Då stod vi utanför på trottoaren och frågade de som var på väg in om de visste vilka konservativa lagförslag senatorn i deras valkrets röstat för, i deras namn. Många hade ingen aning.

Valvakan beskriver Rebecca Saletan som magisk.

– Vi var på en bar och när resultatet kom på teve och de satte stora kryss över de sex av de åtta deltstatssenatorer som vi kampanjat emot. Då bara skrek vi av glädje, rätt ut. Det var helt otroligt! Som att gå på luft!

Vad är det bästa med att vara aktivist?

– Oj, nu kommer jag att börja gråta … Jag är enormt förtjust i alla som är med i gruppen, vår gemenskap har vuxit sig väldigt stark. Det bästa är känslan av att inte vara ensam, inte vara hjälplös. Det är härligt att kämpa tillsammans med människor som alla vill åt samma håll.

Publicerad i nummer 2, 2020

Fler reportage från tidningen Fönstret: