Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Reportage

Brädspel – om springvikarier

Skulle du klara en tillvaro som springvikarie utan att bränna ut dig? Den frågan kan du få svar på genom brädspelet Springvikarierna som ABF genom stöd varit med att ta fram. – Det är orimliga livsförhållanden att ha så osäkra villkor att man sällan får jobba, men aldrig kan vara ledig, säger Robert Aslan på ABFs förbundsexpedition.

Att vara springvikarie behöver inte automatiskt betyda att man har det tufft på jobbet. Men några saker är säkra: Du har större risk att känna dig både utbytbar och utsatt. Det finns ingen trygghet i att ha jobbet kvar om du till exempel skulle vara borta mycket på grund av sjukdom. Och intervjuer och undersökningar visar att ju osäkrare anställning du har, desto sämre möjlighet har du att stå upp för dig själv när det gäller arbetsmiljö, trakasserier och schysta villkor.

– Det finns en grundstress i livet över att aldrig veta om ekonomin går ihop, kunna planera ledighet och sociala aktiviteter, våga skaffa barn, säger Robert Aslan på ABFs förbundsexpedition.

Så när ABF fick höra tals om att Felix Falk höll på att skapa ett spel kring den här frågan gick man in med ekonomiskt stöd. Den konkurrenssituation som uppstår mellan människor gör sig sorgligt nog utmärkt som spelmekanism och kan på ett lite ovanligare sätt lyfta fram det här problemet.

– Jag tänker att spelet går att använda på studiecirklar, i fackliga utbildningar och även privat. Det kommer att skapa diskussion.

Spelidén är enkel. Du ska försöka klara hyran utan att bränna ut dig. Varje dag väljer du i hemlighet hur desperat du är, för att få välja först på jobben som dyker upp. Så försöker man få många bra jobb utan att tappa för mycket hälsa. Det finns utgifter under vägen som måste klaras av, och många slumpmässiga händelser från jobb och privatliv som ska hanteras.

– Det är enkla regler, men spelet kan bli ganska psykologiskt intressant. Inte för barn direkt, men för intresserade ungdomar från 10–12 funkar absolut!

När man spelat klart, vad vill du att man ska ha fått för insikter då?

– En förståelse för grundkonkurrensen och stressen dessa anställningsformer skapar. Hur splittrande effekten blir. Och hur det tar makten över det egna livet från människor som lever under detta.

Publicerad i nummer 3, 2021

Fler reportage från tidningen Fönstret: